ROBOR loveşte în preţul apartamentelor din Timişoara
Piaţa imobiliară din marile oraşe ale ţării noastre se confruntă cu efectele creşterii indicelui ROBOR pe baza căruia se calculează ratele creditelor în lei.
Articol de Radio Timișoara, 6 decembrie 2017, 13:47
Analiştii imobiliari au constatat că în oraşe precum București, Timișoara, Cluj și Iași, unde prețul a crescut constant în ultimul an,apetitul cumpărătorilor s-a diminuat ca urmare a creșterii ROBOR și a instabilității cursului de schimb valutar. Rezultatul a fost scăderea încrederii populaţiei cu o consecinţă directă în cererea de apartamente şi scăderea preţurilor.
În Timişoara, preţul mediu solicitat de proprietarii de apartamente a scăzut cu 0,6%, de la 1.140 la 1.133 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au ieftinit cel mai mult, cu 0,9% mai exact, de la 1.141 la 1.131 de euro pe metru pătrat util. Şi locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat doar o scădere ușoară, de 0,1%, de la 1.138 la 1.137 de euro pe metru pătrat util.
Analiştii de la Imobiliare.ro au constatat că apartamentele din ţară s-au scumpit în general cu 0.7%, sub influenţa evoluţiei preţurilor din oraşele mai mici. Lista oraşelor în care metrul pătrat util a depăşit pragul de 1.000 de euro a fost completată de Craiova.