Românii aleg să-şi petreacă Crăciunul şi Revelionul în zonele specifice turismului rural
Tot mai mulţi turişti români şi străini aleg să-şi petreacă Crăciunul şi Revelionul în pensiunile din zonele specifice turismului rural, cât mai departe de urbanizare. Președintele fondator al Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural, Maria Stoian, subliniază că turiștii aleg, în special, locuri cu programe de promovare a tradițiilor locale.
Articol de Radio Timișoara, 24 decembrie 2014, 14:30
În perioada sărbătorilor, turismul rural este forma de turism cea mai căutată de români şi străini. Noutăţile vin din diversitatea ofertelor pensiunilor, foarte apreciate fiind pensiunile cu farmec, cum ne place să le denumim, în care plusul de confort este asigurat dar şi poziţionarea pensiunii reprezintă un atu. Aceste pensiuni şi-au personalizat ofertele atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. Nu lipsesc mesele tradiţionale din Ajun şi de Crăciun, grupurile de colindători, dar se mai adaugă petreceri tip carnaval, foc de tabără cu prepararea vinului fiert la ceaun, ateliere de vopsit globuri şi turtă dulce pentru cei mici, împodobirea bradului.
În astfel de pensiuni, de la trei la cinci margarete, tarifele pornesc de la 700 lei/persoană (3 nopţi, demipensiune, masa festivă) ajungând până la 1.200 lei/persoană. În tarif sunt incluse şi alte servicii precum SPA sau jocuri de societate. Astfel de pensiuni se regăsesc în zona Măgurilor Brănene (sat Peştera – Moieciu), zona Olteniei de sub Munte (Gorj, Vâlcea), Dâmboviţa, dar şi în zonele Bucovinei şi Neamţului.
Cei mai mulţi turişti aleg pentru sărbătorile de Crăciun şi de Revelion zone precum Bran-Moieciu-Fundata, Rucăr-Dâmbovicioara-Dragoslavele-Lereşti, Botiza, Sighetu Marmaţiei, Durău, Vama, Vatra Dornei, Băile Balvanyos, Mărginimea Sibiului, Arieşeni, Albac, Buzău.
De asemenea, turiştii străini aleg zonele cu accent pus pe programele de tradiţii, cele mai căutate zone fiind Maramureşul, Bucovina, Sibiul şi Braşovul, dar şi zonele montane care au pârtii de schi în apropiere.
Peste 3.000 de pensiuni îşi aşteaptă turiştii în acest sfârşit de an. Majoritatea turiştilor străini provine din ţările vecine – Ungaria, Republica Moldova şi, în număr mai mic, din Franţa, Israel, Marea Britanie şi Germania, precizează Maria Stoian.
Sursa foto: paginadeagricultura.ro