Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Salamul de Sibiu, recunoscut oficial ca produs românesc în Uniunea Europeană

Salamul de Sibiu, recunoscut oficial ca produs românesc în Uniunea Europeană

Articol de Radio Timișoara, 19 februarie 2016, 18:14

Protecția pentru indicația geografică acoperă produsele agricole și alimentare legate de o zonă geografică. Cel putin una dintre etapele producerii – procesarea sau perpararea, trebuie sa aiba loc în respectiva zona geografica pentru care s-a emis protecția.

Potrivit Comisiei Europene, Salamul de Sibiu este produs în Bucuresti și in județele Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și Sibiu.

România are o tradiţie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care există o documentaţie care atestă că produsul a început în 1910, concomitent, în două zone diferite din România, arealul Sibiului (Mediaş) şi cel a Văii Prahovei.

Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece.

Pentru maturare se utilizează produse alcoolice – vin alb, vin roşu, vin rose, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil.

Cea mai importantă contribuţie în crearea gustului sunt aromele formate în cursul fermentaţiei (care începe din momentul umplerii în membrană şi se desăvârşeşte prin procesele de afumare la rece şi maturare-uscare) din zaharurile adăugate, din aminoacizii existenţi sau din cei formaţi prin hidroliza proteinelor, precum şi cele formate prin degradarea lipidelor.

Astfel, Salamul de Sibiu având o perioadă de maturare-uscare îndelungată (minim 60 de zile în prezenţa mucegaiului nobil) are o aromă specifică, inconfundabilă.

Pepiniera didactică Pohalma vine în sprijinul pomicultorilor din vestul țării
Agricultură sâmbătă, 22 martie 2025, 14:07

Pepiniera didactică Pohalma vine în sprijinul pomicultorilor din vestul țării

Pomicultorii își pot întineri livezile cu puieți de pomi fructiferi și arbuști de la ferma didactică Pohalma, din zona Lugoj. Pepiniera...

Pepiniera didactică Pohalma vine în sprijinul pomicultorilor din vestul țării
Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 19:09

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie

Zootehnia va beneficia de un program de investiţii în valoare de 4 milioane de lei pentru dezvoltare. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a...

Ministrul Agriculturii anunță un program de investiții în zootehnie
Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 17:17

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România

Ministerul Agriculturii derulează un program amplu de dezvoltare a sectorului de procesare în România. Prezent astăzi la Peşteana, în judeţul...

Program de dezvoltare a sectorului de procesare în România
Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Agricultură vineri, 21 martie 2025, 11:17

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad

Peste 50 de focare de leucoză enzootică bovină au fost descoperite în judeţul Arad, majoritatea în ultimele trei săptămâni, de când a...

Peste 50 de focare de leucoză la bovine, descoperite în judeţul Arad
Agricultură joi, 20 martie 2025, 12:41

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local

Profesorul Dănuț Morodan a început să adune informații despre felul în care părădaica, așa cum se numește tomata în regiune, a schimbat...

Povestea tomatelor de la Curtici, o istorie de un secol și jumătate și un brand local
Agricultură marți, 18 martie 2025, 09:18

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute

Temperaturile scăzute anunțate de meteorologi pun în pericol pomii fructiferi, care sunt deja înfloriți. Piersicii și caișii sunt cei mai...

Pomii fructiferi, în pericol din cauza temperaturilor scăzute
Agricultură marți, 11 martie 2025, 20:01

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții

În județul Timiș au fost dispuse măsuri de protecție în contextul apariției un focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria....

Focar de febră aftoasă, confirmat la o fermă din Ungaria. Autoritățile din Timiș impun restricții
Agricultură sâmbătă, 8 martie 2025, 14:45

Provocările cultivatorilor de flori din Timiș. Pregătiri pentru 8 Martie

Familia Julian, dedicată cultivării florilor de ani de zile, ne-a împărtășit detalii despre această perioadă aglomerată și despre...

Provocările cultivatorilor de flori din Timiș. Pregătiri pentru 8 Martie