Scădere cu 35% a tiparului de carte în ultimii 15 ani la Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 25 iunie 2023, 19:55
Tiparul de carte a scăzut, la Timișoara, cu până la 35% în ultimii 15 ani. Cea mai mare provocare o reprezintă tocmai lipsa materiei prime. Hârtia trebuie importată, spune managerul Imprimeriei Mirton, Vlad Tonenchi.
“Am fost lideri la tipar carte cu trei titluri de carte pe zi până în 2007, după aceea, la prima criză, a fost primul bum în care a scăzut tiparul de carte. În ultimii patru ani și din cauza online-ului și din cauza cererii a scăzut tiparul de carne. Fabrică de produs hârtie pentru tipar nu mai avem în România și atunci toată hârtia se importă, o luăm la a doua a treia mână și automat prețul crește. China produce hârtie. Producătorii de carne din China și tipografiile cumpără hârtia la prima mână, nu putem să fim în competiție cu ei”, spune Vlad Tonenchi.
Scriitorul Robert Șerban aduce în discuție costurile tot mai mari la care se vând cărți în România.
“Din fericire, cărți se tipăresc și asta o spun în primul rând editorii, o spun apoi librarii și o spunem noi, cei care îi citim, pentru că aproape zilnic, în librăriile din Timișoara, dar și din întreaga țară, apar noutăți. Pe de altă parte, costul acestor cărți a crescut foarte mult, iar cartea devine, datorită prețului, prohibitivă. A crescut în primul rând prețul hârtiei. A crescut apoi prețul vopselelor, al culorilor, a crescut mâna de lucru, pentru că tot mai greu găsești muncitori calificați care să lucreze în tipografii, iar tipografiile însă, pe de o parte, s-au tehnologizat. Există astăzi tipar digital”, spune Robert Șerban.
Ca să supraviețuiască, tipografiile tradiționale din Timișoara au fost nevoite să se adapteze vremurilor. Spre exemplu, dacă imediat după revoluție, cele mai multe s-au axat pe imprimarea tipizatelor și a formularelor fiscale, acum se ocupă și de tipărirea ambalajelor, a etichetelor sau a altor materiale promoționale similare.