Seceta a compromis producția de miere
Producţia de miere din acest an va fi sub 70% din media anuală înregistrată în România, din cauza secetei exagerate din unele zone ale ţării.
Articol de Radio Timișoara, 8 iulie 2014, 08:00
Acest lucru ar putea influenţa şi preţul mierii la raft cu circa 10% – 15%, estimează Asociaţia Crescătorilor de Albine din România.
Preşedintele Asociaţiei, Ioan Fetea estimează că producţia totală de miere din acest an va fi între 14.000 şi 16.000 de tone, faţă de 20.000 – 22.000 tone, cât este media anuală. Ioan Fetea a subliniat că situaţia cea mai ‘tragică’este la mierea de salcâm, care s-a făcut sub 20% din media anuală, iar la rapiţă între 70 şi 80%.
Teiul a fost compromis în vestul ţării, în Caraş Severin, în judeţele din centrul ţării, tot din cauza secetei şi a temperaturilor scăzute din timpul nopţii. La floarea soarelui, în vest, este compromisă producţia mai mult de 50%, spune Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea. El mai subliniază că speranţa apicultorilor vine din culturile de floarea-soarelui, mai ales pe partea de sud a ţării, aceasta asigurând cel puţin 30% din producţia de miere a României.
Scăderea producţiei va avea efecte şi asupra preţului mierii la raft, mai ales că deja a crescut preţul de achiziţie, la salcâm cu peste 35%, iar la mierea polifloră undeva cu 15-20%.
Preţul mierii la raft va creşte, probabil, cu cel mult 10-15%, dar mai spre toamnă.
Sursa foto: capital.ro