Sfecla de zahăr, o cultură cu tradiție în zona Nădlac, amenințată de faliment
La Nădlac, în județul Arad, sfecla de zahăr era până nu demult o cultură importantă și rentabilă. An de an, fermierii nădlăcani puneau în cultură până la 150 de hectare cu sfeclă de zahăr, având desfacerea asigurată la fabrica de la Oradea. Odată cu închiderea fabricii bihorene, situația s-a deteriorat cu repeziciune, spune Mihai Iuhas care acum consideră cultura nerentabilă.
Articol de Radio Timișoara, 18 februarie 2019, 12:55
“Am primit ofertă de la fabrica de zahăr din Luduș, dar fiind în județul Mureș, o distanță foarte mare de transport, sunt 370 de kilometri de la noi până la fabrică, costurile de transport sunt foarte mari și fabrica nu poate acoperi aceste costuri, ea în integralitate. Dacă trebuie să le acoperim noi, devine o cultură nerentabilă”, spune agricultorul.
În aceste condiții, Mihai Iuhas a restrâns cultura de sfelcă de zahăr de la 35 de hectare la 6 hectare. A păstrat totuși sfecla în cultură, dar i-a dat o destinație furajeră. Ea urmează să fie cumpărată de ciobanii din zonă.
La nivelul cooperativei din Nădlac, acum doi ani, încă se cultivau peste 130 de hectare cu sfeclă de zahăr, fiind achiziționată o combină de recoltat sfecla, spune președintele cooperativei, fermierul Milan Kelo.
“Într-adevăr, am făcut o investiție care în momentul depunerii proiectului, acum doi de ani de zile când s-a făcut studiul de fezabilitate, era vitală pentru noi, eram cultivatori toți de sfelcă, aveam toate utilajele în afară de sfeclă pentru că reprezenta o investiție mare. După ce fabrica din Oradea a fost închisă, pentru noi a fost un șoc fiindcă am reușit să folosim acest utilaj doar un singur an”, spune fermierul din Nădlac.
Pentru ca falimentul culturii de sfelcă de zahăr să fie ireversibil, anul trecut a apărut în zona de vest și macrofomina, o boală care a produs pagube importante cultivatorilor. Adăugată la costurile de transport foarte mari până la fabrica de la Luduș, acestea au transformat sfecla de zahăr într-o cultură nerentabilă.