Singura fabrică de mozzarela din vestul României funcționează în Timiș
Articol de Radio Timișoara, 28 octombrie 2016, 11:08
Din lapte preparăm mozzarella bocconcini, mozzarella la kilogram pentru pizza, ricotta, o brânză dulce, primo sale, burata – este o specialitate italiană care se vinde în restaurante.
Ca să obțină gustul autentic, investitorul a ales să apeleze la un tehnolog alimentar tocmai din Italia. Francesco subliniază că, primul rând, laptele trebuie să aibă cel puțin 3,9% grăsime.
Mozzarella de calitate se face fără să facem nimic laptelui. Cum vine de la firmă, așa îl prelucrăm.
Laptele este apoi pasteurizat și coagulat, fără a folosi conservanți, motiv pentru care produsele de la fabrica timișeană au un termen de valabilitate de doar 15 zile.
Francesco mărturisește că a moștenit meșteșugul brânzeturilor de la bunicul său însă s-a specializat, iar în Italia a lucrat mai bine de zece ani.
Fabrica de la Stamora Română are o capacitate de prelucrare de 8 – 10 tone de lapte pe zi, iar capacitatea de producție este de o tonă/zi. Firma se aprovizionează de la fermele din zonă, oferind un preț constant în orice sezon.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran: