Sistemul de Garanție-Returnare le provoacă probleme producătorilor de vinuri
Vânzarea de vinuri în România a fost bulversată în acest început de an de introducerea sistemului de Garanție-Returnare.
Articol de Radio Timișoara, 11 martie 2024, 18:07
Producătorii de vinuri solicită modificarea legii astfel încât sticlele îmbuteliate înainte de introducerea etichetei de Garanție-Returnare (SGR) să poată fi vândute până la epuizarea stocurilor.
“Unii dintre partenerii noștri mari nu mai vor decât cu etichetă destinată SGR, iar alții vor fără SGR. E un haos practic în piață. Sperăm să se finalizeze cât mai repede și mai cu seamă ne-am dori să se vină cu un articol de lege prin care vinurile îmbuteliate înainte de intrarea în funcțiune a acestei noi legi să poată fi comercializate până la epuizarea stocului. Deocamdată, acest termen este luna iunie 2024. Și atunci ne încurcă, atât pe noi, cât și pe partenerii noștri”, spune directorul Cramelor Recaș, Gheorghe Iova.
În privința pieței externe, Gheorghe Iova susține că cererea de vinuri românești e tot mai mare. Din acest motiv, la Recaș se fac investiții în creșterea capacității de producție la 13.500 de sticle pe oră.
“E o cerere din ce în ce mai mare pe piața mondială și sigur că asta ne obligă să ne gândim ce înseamnă o investiție într-o nouă linie de îmbuteliere. Linia noastră veche are o productivitate limitată, de 9.000 de sticle pe oră, și cu toate că lucrăm în trei schimburi, nu mai putem face față atât pieței interne, cât și exportului”, mai spune Gheorghe Iova.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul trei al anului trecut prețul vinului a crescut cu aproximativ șase la sută față de 2022.
Foto: pexels.com