Soiuri noi de grâu create la Stațiunea de Cercetare Agricolă de la Lovrin
Articol de Radio Timișoara, 17 iunie 2022, 08:02
Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă de la Lovrin încearcă să recupereze piața grâului din vestul țării prin soiurile nou create, foarte apreciate pentru calitatea panificabilă pe care o au.
Ultimul soi omologat, Biharia, încearcă însă să îmbine atât nevoia de calitate, cât și pe cea de cantitate cu o proteină care depășește 14% și o producție în condiții de fermă de peste 7.000 de tone la hectar, spune conferențiarul doctor inginer Marinel Horablaga, directorul stațiunii timișene.
“Direcția de Cercetare de la început a fost axată pe partea de calitate. E drept că vrem și cantitate, că, atâta timp cât se plătește doar cantitatea, e greu să-l convingi pe un fermier să cultive propriu grâu, când vin alții cu soiuri foarte productive, dar din păcate mai puțin calitativ. Acuma avem grâuri care au îmbinat și cantitatea, și calitatea. Ne întâlnim undeva la mijloc, acolo unde se aplică o tehnologie corespunzătoare, proteina trece de 14% când în limita acceptată e de 12 minim, noi trecem de 14. Ce am recoltat anul trecut soiul Biharia, am avut parcele de 100 de hectare, deci nu pe câteva hectare, cu medie de 8.200 de kilograme la hectar, în condițiile în care e pe un sol un picus nisipos și cu oarecare deficit de umiditate, cred că această producție a fost una corespunzătoare, dacă nu foarte bună”, spune Marinel Horablaga.
Concurența cu companiile străine de pe piață este una greu de susținut din cauza politicilor de vânzări foarte elastice pe care acestea și le permit în comparație cu rigiditatea specifică unei instituții finanțate din surse bugetare.
Marinel Horablaga ne asigură însă că va fi disponibilă o cantitate suficientă de sămânță din toate cele trei soiuri disponibile la Lovrin pentru a satisface cererile fermierilor din zona de vest a țării.
“Fermierii, dacă au posibilitatea să cultive un soi de grâu care este relativ echivalent ca producție cu al tău și i se poate livra sămânța cu plata la recoltă, vor accepta acea ofertă. Noi nu putem face oferta asta. Suntem instituție publică, noi trebuie să vindem și să încasăm banii imediat. Sămânța va fi disponibilă în momentul în care o vom recolta, vom avea categorii biologice de bază și C 1 vom avea sămânță din Dacic, din Ciprian și din Biharia. Eu cred că vom avea suficientă sămânță, să sperăm să vină fermierii să o cumpere, pe toată sămânța pe care o producem. Avem undeva în jur de 600 de hectare de cultură de grâu pentru sămânță și dacă spunem că avem o producție de sămânță certificată de 6 tone la hectar e suficient cât să avem pentru fermierii de cel puțin din zona noastră”, mai spune Marinel Horablaga.
Pe lângă soiurile de grâu la care se lucrează, pe traseul de omologare se mai află linii de porumb, ovăz, muștar și plante furajeră, pentru că stațiunile de cercetare trebuie să se autodepășească, dacă își doresc performanță, conchide conferențiarul doctor inginer Marinel Horablaga, directorul stațiunii.
“O instituție de cercetare trebuie să aibă un plan pe o perioadă lungă de timp. Totdeauna trebuie să vină cu ceva nou. Nu poți să te limitezi, ai scos un soi și rămâi cu acela, pentru că în 4-5 ani de zile ești depășit. Vin alții cu alte soiuri, mai bune. Ideea și, până la urmă, provocarea în cercetare e ca să te bați pe tine. Da, să-ți depășești propriile soiuri, atunci ești performant. Dacă le depășesc și pe ale celorlalți, ești și competitiv”, conchide Marinel Horablaga.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: