Timișoara este singurul mare oraș din țară în care prețul apartamentelor a scăzut după Legea dării în plată
Articol de Radio Timișoara, 17 iunie 2016, 11:25
Analiștii imobiliari au realizat un studiu al dinamicii cerere-ofertă și a impactului acesteia asupra prețurilor apartamentelor din București, Timișoara și Cluj-Napoca, orașe în care locuințele s-au scumpit în ultimele 12 luni. Conform imobiliare.ro, tendința de creștere a prețurilor a fost susținută de majorrarea cererii în vreme ce oferta a dat semne de scădere.
Cea mai scumpă piață rezidențială a țării este acum cea din Cul-Napoca. Aici, la finele lunii mai, prețul cerut de proprietari ajunsese la 1.209 euro/ mp util, în creștere cu 13.9% față de perioada similară a anului trecut. La Cluj-Napoca, volumul de noi anunțuri de vânzare a scăzut cu 19,1%, în vreme ce cererea a crescut cu 38,4%.
Timișoara este singurul oraș care a consemnat, luna trecută, o scădere de 0,7% și a coborât sub pragul de 1.000 de euro/ mp util. Prețul mediu solicitat în prezent este de 993 euro/ mp util, cu 13,5% mai mare totuși față de luna mai a anului 2015.
Timișoara este singura piață din cele studiate în care a crescut numărul ofertelor noi de vânzare cu 7,3%. Cererea depășește oferta, ceea ce explică scăderea prețurilor, consideră specialiștii în imobiliare.
În București, prețul apartamentelor este de 1,126 euro/ mp util, în creștere cu 6,6% față de anul trecut. Aici oferta a scăzut cu 16%, în vreme ce numarul potențiailor clienți a crescut cu 9,2%.