Tinerii legumicultori din Checea încearcă să pună bazele unui nou brand local
Un nou brand legumicol ar putea să fie consacrat, în viitor, la Checea. Câțiva tineri fermieri încearcă să pună în valoare potențialul legumicol al zonei.
Articol de Radio Timișoara, 3 august 2020, 17:10
Conștienți de startul pierdut în competiția cu fermierii profilați pe cultura mare, tinerii maximizează cu succes profitul, mizând pe legume.
Gabriel Doboșan a reușit să facă din cultura de dovlecel constantă de venit.
“Contează foarte mult piața de desfacere și atât timp cât ai piață de desfacere este și cât de cât profit și merge bine treaba. Am făcut un contract începând de anul trecut și așa ne-am diversificat culturile în așa fel încât să putem să producem o anumită cantitate pe zi până toamna târziu. Am început cu un hectar pe an, anul trecut am făcut cultura a doua și am văzut că e mai rentabilă cultura a doua, era și prețul mai mare, iar anul acesta am pus trei hectare. Față de cultura mare, câștigi mai bine la legume. Aș vrea să merg numai pe legume. Am doar cinci hectare de pământ și aș vrea să merg numai pe legume”, spune Gabriel Doboșan.
Marius Chiș a lucrat nouă ani numt în Italia, unde a acumulat experiență și bani. Chemarea pământului a fost mai puternică, așa că s-a întors acasă și a investit în legume ceea ce a câștigat în Italia. Roșii de câmp pentru procesare, dar și în solar, cartofi, ardei, varză sau castrateți, legume care acum se vând bine.
“Producția o vând local, la magazinul din sat, Timișoara, Jimbolia, magazine și livrări la domiciliu. Profit există. În mare parte lucrez cu familia. Am tot felul de motofreze, freză mică, mare, sapă unde e nevoie. Ne dorim să avem niște depozite, niște fabric de procesare, să putem să ne extindem mult mai mul pe legume. Patru hectare și jumătate, cinci, cât lucrez pe legume zic că pot să îmi întrețin foarte bine familia”, spune Marius Chiș.
Primarul comunei Checea, Daniel Florin Florea, la rândul său pasionat crescător de ovine, consideră că două sunt direcțiile pe care ar trebuie să se acționeze în viitor: constituirea unei cooperative, dar și crearea unei capacități de procesare.
“De ceva timp am pornit de promovare, am fost la aproape toți și sper să ajung la toată lumea acasă să îi promovez și să își vândă ce produc ei. Să știe lumea de peste tot că pot cumpăra de aici și chiar mi se pare un lucru foarte important dacă avem aici un teren foarte bun să profităm de el, că asta facem. Urmează să ne reorganizăm PUG-ul, urmează să ne facem o zonă industrială și încercăm prin diferite forme, prin cooperative, prin organizare, o procesare, un depozit pentru noi. Ar veni și vecinii. Dacă noi promovăm și avem succes, cu siguranță vor veni și ei, dar trebuie început”, consideră Daniel Florin Florea.