Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Tinerii legumicultori din Checea încearcă să pună bazele unui nou brand local

Un nou brand legumicol ar putea să fie consacrat, în viitor, la Checea. Câțiva tineri fermieri încearcă să pună în valoare potențialul legumicol al zonei.

Tinerii legumicultori din Checea încearcă să pună bazele unui nou brand local
Foto: Foto: pixabay.com

Articol de Radio Timișoara, 3 august 2020, 17:10

Conștienți de startul pierdut în competiția cu fermierii profilați pe cultura mare, tinerii maximizează cu succes profitul, mizând pe legume.

Gabriel Doboșan a reușit să facă din cultura de dovlecel constantă de venit.

“Contează foarte mult piața de desfacere și atât timp cât ai piață de desfacere este și cât de cât profit și merge bine treaba. Am făcut un contract începând de anul trecut și așa ne-am diversificat culturile în așa fel încât să putem să producem o anumită cantitate pe zi până toamna târziu. Am început cu un hectar pe an, anul trecut am făcut cultura a doua și am văzut că e mai rentabilă cultura a doua, era și prețul mai mare, iar anul acesta am pus trei hectare. Față de cultura mare, câștigi mai bine la legume. Aș vrea să merg numai pe legume. Am doar cinci hectare de pământ  și aș vrea să merg numai pe legume”, spune Gabriel Doboșan.

Marius Chiș a lucrat nouă ani numt în Italia, unde a acumulat experiență și bani. Chemarea pământului a fost mai puternică, așa că s-a întors acasă și a investit în legume ceea ce a câștigat în Italia. Roșii de câmp pentru procesare, dar și în solar, cartofi, ardei, varză sau castrateți, legume care acum se vând bine.

“Producția o vând local, la magazinul din sat, Timișoara, Jimbolia, magazine și livrări la domiciliu. Profit există. În mare parte lucrez cu familia. Am tot felul de motofreze, freză mică, mare, sapă unde e nevoie. Ne dorim să avem niște depozite, niște fabric de procesare, să putem să ne extindem mult mai mul pe legume. Patru hectare și jumătate, cinci, cât lucrez pe legume zic că pot să îmi întrețin foarte bine familia”, spune Marius Chiș.

Primarul comunei Checea, Daniel Florin Florea, la rândul său pasionat crescător de ovine, consideră că două sunt direcțiile pe care ar trebuie să se acționeze în viitor: constituirea unei cooperative, dar și crearea unei capacități de procesare.

“De ceva timp am pornit de promovare, am fost la aproape toți și sper să ajung la toată lumea acasă să îi promovez și să își vândă ce produc ei. Să știe lumea de peste tot că pot cumpăra de aici și chiar mi se pare un lucru foarte important dacă avem aici un teren foarte bun să profităm de el, că asta facem. Urmează să ne reorganizăm PUG-ul, urmează să ne facem o zonă industrială și încercăm prin diferite forme, prin cooperative, prin organizare, o procesare, un depozit pentru noi. Ar veni și vecinii. Dacă noi promovăm și avem succes, cu siguranță vor veni și ei, dar trebuie început”, consideră Daniel Florin Florea.

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară