Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale

La nivel național au fost deschise până acum 260 de puncte gastronomice locale.

Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale
Foto: Faceboo - Emilia Popa

Articol de Radio Timișoara, 9 ianuarie 2025, 07:00 / actualizat: 9 ianuarie 2025, 11:14

Tot mai multe gospodăriile timișene întrevăd o sursă de venit suplimentar prin intermediul acestor puncte gastronomice locale.

Primul punct gastronomic local a fost organizat de Emilia Popa din localitatea Coșteiu de Sus. În condițiile în care legislația nu este foarte stufoasă, au fost necesare mai puțin de două săptămâni pentru autorizare.

Dacă știi pașii pe care trebuie să-i faci, nu e complicat. Noi ne-am documentat când ne-am dus cu acte, au venit acasă și au stabilit dacă avem locația corespunzătoare și a fost bine”, spune Emilia Popa.

Programare prealabilă pentru evitarea risipei

Regulile de funcționare limitează la maxim 15 persoane numărul turiștilor care pot servi masa într-un punct gastronomic local. În plus, este necesară programare telefonică cu 24 de ore înaintea sosirii, pentru a se evita în felul acesta risipa alimentară.

Lumea ne sună și așa e și normal să ne sune cu o zi înainte că vor să ajungă la noi, pentru că încă suntem prea mici ca să dau mâncarea la porci, dacă nu vine nimeni. Eu gătesc în fiecare zi, dar bineînțeles că nu-mi permit să o arunc”, spune Emilia Popa.

Tradiții culinare

Chiar dacă perioada de iarnă nu este foarte ofertantă, de când a deschis punctul gastronomic de la Coșteiu de Sus, Emilia Popa a avut până acum sute de goști din întreaga țară.

Au venit din București, din Brașov, din Sibiu, din Arad, din Timișoara, Lugoj. Pot să spun că de peste tot au venit grupuri de zece, de douăspreze, de două persoane. Eu primesc, chiar dacă vine o singură persoană. Sunt mândră că-mi trece pragul”, spune Emilia Popa.

Între obiectivele propuse de punctele gastronomice locale se numără și perpetuarea a tradițiilor culinare zonale. Emilia Popa nu doar că știe o sumedenie de rețete delicioase, dar are și un secret anume care contribuie decisiv la gustul final.

Am cuptor pe lemne în curte și fac zece pâini o dată acolo. Acolo pot face și plăcinta și pot să fac și pizza și orice. Suntem la sat și și mâncarea, dacă o faci pe cuptorul cu lemne, are alt gust și încercăm să facem pe lemne totul ca să fie cât mai tradițional și cât mai gustos”, mai spune Emilia Popa.

Susținerea producătorilor locali

Cel mai nou punct gastronomic local din județul Timiș, cel de-al a fost deschis în luna decembrie de Raul Condescu, la Dudeștii Noi. Pentru început, punctul gastronomic “Grădina lui Raul” funcționează doar la final de săptămână, pe bază de programare.

Cam tot ceea ce am făcut în viața mea am făcut din pasiune și cu pasiune. Este foarte important acest aspect. Din pasiune pentru gătit, în primul rând, și pentru a da valoare adăugată produselor de la mine din fermă și să respectăm lanțul scurt din fermă pe masa consumatorului. Încerc să produc tot ceea ce pot, ceea ce nu pot eu să produc, achiziționez de la producători locali. Este și o metodă de a susține producătorii locali și comunitatea”, spune Raul Condescu.

Gândite, între altele, cu rolul de a impulsiona turismul rural, punctele gastronomice locale funcționează în baza legii numărul 412 promulgate în decembrie 2023.

Reporter: Remus Nistoran

Ministrul Energiei: România are suficiente rezerve de gaze naturale ca să treacă iarna cu bine
Economie marți, 7 ianuarie 2025, 09:58

Ministrul Energiei: România are suficiente rezerve de gaze naturale ca să treacă iarna cu bine

România are suficiente rezerve de gaze naturale ca să treacă cu bine iarna, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Anunțul a fost...

Ministrul Energiei: România are suficiente rezerve de gaze naturale ca să treacă iarna cu bine
“Diminețile satului”, retrospectiva anului 2024
Economie sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 16:07

“Diminețile satului”, retrospectiva anului 2024

În prima oră poposim la Combinatul agroindustrial Curtici pentru o primă întâlnire cu directorul general Dimitrie Muscă, apoi discutăm cu...

“Diminețile satului”, retrospectiva anului 2024
Autoritățile caută soluții pentru a reduce efectele liberalizării pieței de energie
Economie sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 09:53

Autoritățile caută soluții pentru a reduce efectele liberalizării pieței de energie

Autorităţile române şi-au propus să identifice luna aceasta cele mai bune soluţii pentru ca românii să fie cât mai puţin afectaţi de...

Autoritățile caută soluții pentru a reduce efectele liberalizării pieței de energie
Grad de rezervare de 90% în Moneasa, de Revelion
Economie luni, 30 decembrie 2024, 14:43

Grad de rezervare de 90% în Moneasa, de Revelion

Gradul de rezervare de Revelion şi pentru primele zile din 2025 este de aproximativ 90% în Staţiunea Moneasa din județul Arad. Primarul comunei...

Grad de rezervare de 90% în Moneasa, de Revelion
Economie duminică, 29 decembrie 2024, 15:25

Piața muncii, afectată de situația economiei și instabilitatea politică, avertizează rectorul UPT

Rectorul Universității Politehnica din Timișoara, Florin Drăgan, atrage atenția că, în contextul evoluțiilor recente din mediul economic,...

Piața muncii, afectată de situația economiei și instabilitatea politică, avertizează rectorul UPT
Economie miercuri, 18 decembrie 2024, 12:53

Incertitudine în rândul investitorilor germani din Banat din cauza situației politice

Oamenii de afaceri germani din Banat așteaptă instalarea noului Guvern și finalizarea alegerilor prezidențiale pentru a ști direcția în care...

Incertitudine în rândul investitorilor germani din Banat din cauza situației politice
Economie luni, 16 decembrie 2024, 19:17

Rata de absobrție a fondurilor UE prin Programul Regional Vest, dublă față de alte programe din țară

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a lansat, în acest an, 63 de apeluri ce însumează 860 de milioane de euro pe diverse linii de...

Rata de absobrție a fondurilor UE prin Programul Regional Vest, dublă față de alte programe din țară
Economie joi, 12 decembrie 2024, 09:00

Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat

La Pietroasa, în județul Timiș, nana Victoria Danieloni a tăiat în acest an nu unul, ci doi porci de câte 200 de kilograme fiecare. În familia...

Reportaj | Sacrificarea porcului în preajma Ignatului, tradiții păstrate în Banat