Tradiție, gust și sustenabilitate. În Timiș se deschid tot mai multe puncte gastronomice locale
La nivel național au fost deschise până acum 260 de puncte gastronomice locale.
Articol de Radio Timișoara, 9 ianuarie 2025, 07:00 / actualizat: 9 ianuarie 2025, 11:14
Tot mai multe gospodăriile timișene întrevăd o sursă de venit suplimentar prin intermediul acestor puncte gastronomice locale.
Primul punct gastronomic local a fost organizat de Emilia Popa din localitatea Coșteiu de Sus. În condițiile în care legislația nu este foarte stufoasă, au fost necesare mai puțin de două săptămâni pentru autorizare.
“Dacă știi pașii pe care trebuie să-i faci, nu e complicat. Noi ne-am documentat când ne-am dus cu acte, au venit acasă și au stabilit dacă avem locația corespunzătoare și a fost bine”, spune Emilia Popa.
Programare prealabilă pentru evitarea risipei
Regulile de funcționare limitează la maxim 15 persoane numărul turiștilor care pot servi masa într-un punct gastronomic local. În plus, este necesară programare telefonică cu 24 de ore înaintea sosirii, pentru a se evita în felul acesta risipa alimentară.
“Lumea ne sună și așa e și normal să ne sune cu o zi înainte că vor să ajungă la noi, pentru că încă suntem prea mici ca să dau mâncarea la porci, dacă nu vine nimeni. Eu gătesc în fiecare zi, dar bineînțeles că nu-mi permit să o arunc”, spune Emilia Popa.
Tradiții culinare
Chiar dacă perioada de iarnă nu este foarte ofertantă, de când a deschis punctul gastronomic de la Coșteiu de Sus, Emilia Popa a avut până acum sute de goști din întreaga țară.
“Au venit din București, din Brașov, din Sibiu, din Arad, din Timișoara, Lugoj. Pot să spun că de peste tot au venit grupuri de zece, de douăspreze, de două persoane. Eu primesc, chiar dacă vine o singură persoană. Sunt mândră că-mi trece pragul”, spune Emilia Popa.
Între obiectivele propuse de punctele gastronomice locale se numără și perpetuarea a tradițiilor culinare zonale. Emilia Popa nu doar că știe o sumedenie de rețete delicioase, dar are și un secret anume care contribuie decisiv la gustul final.
“Am cuptor pe lemne în curte și fac zece pâini o dată acolo. Acolo pot face și plăcinta și pot să fac și pizza și orice. Suntem la sat și și mâncarea, dacă o faci pe cuptorul cu lemne, are alt gust și încercăm să facem pe lemne totul ca să fie cât mai tradițional și cât mai gustos”, mai spune Emilia Popa.
Susținerea producătorilor locali
Cel mai nou punct gastronomic local din județul Timiș, cel de-al a fost deschis în luna decembrie de Raul Condescu, la Dudeștii Noi. Pentru început, punctul gastronomic “Grădina lui Raul” funcționează doar la final de săptămână, pe bază de programare.
“Cam tot ceea ce am făcut în viața mea am făcut din pasiune și cu pasiune. Este foarte important acest aspect. Din pasiune pentru gătit, în primul rând, și pentru a da valoare adăugată produselor de la mine din fermă și să respectăm lanțul scurt din fermă pe masa consumatorului. Încerc să produc tot ceea ce pot, ceea ce nu pot eu să produc, achiziționez de la producători locali. Este și o metodă de a susține producătorii locali și comunitatea”, spune Raul Condescu.
Gândite, între altele, cu rolul de a impulsiona turismul rural, punctele gastronomice locale funcționează în baza legii numărul 412 promulgate în decembrie 2023.
Reporter: Remus Nistoran