Un inginer din Cenad a dat lovitura cu o cultură de dovleac pentru semințe
Uleiul de dovleac, deși este mai scump, este foarte sănătos motiv pentru care se bucură de mare căutare în vestul Europei. În România, capacitatea de prelucrare este inexistentă, astfel încât la export pleacă materia primă, adică semințele de dovleac.
Articol de Radio Timișoara, 14 septembrie 2017, 10:48
Culturile de nișă au început să facă diferența între profit și pierdere, afirmă inginerul Vasile Târziu de la Cenad, care s-a orientat anul acesta spre 35 de hectare de dovleac pentru semințe destinat producerii uleiului.
“În primăvară, am cultivat 112 hectare de porumb pe care. Din cauza unui dezechilibru – apariția porcilor mistreți care s-au înmulțit peste măsură – 112 hectare, mi le-au dislocat după semănat, aproape total. În locul celor 112 hectare, am venit cu soia și cu dovleac, 34 de hectare”, relatează Vasile Târziu.
Dovleacul pentru ulei se regăsea în cultură și înainte pentru că bătrânii cunoșteau bine calitățile uleiului produs din semințe de dovleac. Vasile Târziu a redescoperit această plantă și beneficiile ei. “Se știe că uleiul de dovleac conține cel puțin 53 de micronutrienți, conține Omega, conține multe vitamine. Îți aduce în organism multe vitamine. E renumit pentru prostatită, la bărbați”.
Tona de semințe poate fi vândută chiar și cu 3.000 de euro dacă sunt bio. Vasile Târziu a obținut 700 kg la hectar, iar prețul îl motivează ca, anul viitor, să cultive 100 de hectare cu dovleac.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.
Detalii despre aceasta cultură veti putea afla deseară în cadrul emisiunii Școala Pământului, după știrile de la ora 19:00, pe frecventa de 630KHz.