Un profesor de sport din Cornereva a dat tonul afacerii cu sucuri naturale din merele produse în propria livadă
Un investitor din județul Caraș-Severin a reușit să transfere savoarea a fructelor proaspete în sucuri naturale. Și dacă, pe vremuri, bătrânii veneau cu carul cu mere de la munte la pustă, acum merele vin la cutie.
Articol de Radio Timișoara, 7 mai 2018, 07:00 / actualizat: 7 mai 2018, 9:01
Primul producător de sucuri naturale din Caraș-Severin se numește Ioan Vulpeș și este profesor de sport la Cornereva. S-a gândit că, în felul acesta, merele și perele culese din livada familiei își păstrează savoarea pe o perioadă îndelungată și capătă o valoare mai mare.
“Sunt născut, crescut acolo, am făcut Facultatea de Educație Fizică și am rămas profesor la mine în localitate, m-am căsătorit, soția este educatoare și, pe lângă asta, avem terenulm oștenit de la părinți, de la părinți, de bunici și încercăm să lăsăm și noi în urma noastră. Motivația este una singură: încercăm să ducem roadele pământului și să le promovăm cât mai bine”, spune Ioan Vulpeș.
În scurt timp a devenit “băiatul cu sucurile” și sunt destui cei care îl caută acasă la Cornereva pentru a se aproviziona cu sucuri proaspete direct de la sursă. Mare parte din catitatea produsă se vinde pe piața din Timișoara sau la târgurile cu profil agricol din vestul țării. În același timp, cantitatea produsă este semnificativă pentru o linie de producție de familie.
“ 5.000 de litri anul trecut, și nu a fost un an foarte bun. Totul a mers pe târguri și pe piețele din Timișoara în special, Caransebeș, Reșița, târgurile ocazionale cum este cel de la Răcășdia. S-a livrat, mai sunt pe stoc. Am devenit un punct de atracție. Cine trece prin Cornereva întreabă <unde este băiatul cu sucul?>. Se ridică de acasă în bună parte, cunoscătorii sau cei care au drum pe acolo fac imediat o oprire”, spune Ioan Vulpeș.
Procesarea a devenit o condiție obligatorie pentru succesul unei astfel de afaceri, care s-a impus mai mult prin calitate. Ioan Vulpeș este mândru de faptul că exemplul său a prins și a fost urmat și de alți producători de fructe.
“Suntem cinci, la ora actuală, în Cornereva și mai sunt și în județ care au apărut și mi-au cerut sfaturi de unde am cumpărat, cum se procedează, care e cel mai bun randament. Nu a fost un secret pentru că e un lucru care ar trebui să fie generalizat. De ce să consumăm produse care au tot felul de conservanți, de îndulcitori și de înlocuitori de esențe și de arome, când putem să avem o savoare naturală”, spune Ioan Vulpeș.
Sucurile de la Cornereva sunt atestate ca produs montan, etichetă în măsură să reconfirme calitatea. Producătorii de la Cornereva sunt pe cale să mai câștige și pariul asocierii. Ei poartă discuții avansate pentru înființarea unei cooperative care ar putea să însemne intrarea sucurilor produse în sistemul de retail.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: