Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Unul dintre cei mai apreciați apicultori profesioniști din Arad avertizează: stuparii își pun problema supraviețuirii până anul viitor

Condițiile meteo din ultimele săptămâni, în care perioadele de ploi și vijelii au alternat cu intervale de secetă, au făcut ca producția de miere din acest an să fie cea mai scăzută din ultimii 20 de ani.

apicultor Arad
Foto: apicultor Arad

Articol de Radio Timișoara, 15 iulie 2014, 10:53

Furtunile au scuturat florile de salcâm, iar albinele nu au ieșit din stupi cauza ploilor și a temperaturilor scăzue.

Unul dintre cei mai apreciați apicultori profesioniști din județul Arad, Victor Cimil,  precizează că perioada cuprinsă între salcâm și floarea soarelui a fost nulă din punct de vedere al culesului. 2014 este și un an în care apicultorii își pun problema supraviețuirii până în noul sezon apicol, care începe în aprilie 2015, a mai spus Victor Cimil.

Au ajuns stuparii la disperare, pentru că nu au mâncare pentru albine. Foarte mulți și-au găsit coloniile în pragul înfometării, al decesului. Din păcate, într-un an cu miere puțină nu ne vom scoate nici măcar cheltuielile de pastorala, adică transport, deplasări.

În momentul de față, apicultorii se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește asigurarea hranei necesare albinelor. Apicultorul Victor Cimil spune că multe colonii de albine au fost găsite în pragul decesului.

La rândul lor, oamenii spun că nu au încredere în mierea din supermarket, dar și că nu este suficient promovat consumul de miere.

Nu există destulă promovare pe tema asta, iar apicultorii nu au unde să-și desfacă marfa. Dacă mergeți la oricare apicultor, au o grămadă de miere de vânzare. Să meargă să stea la piață cu borcanul, nu-i convine.

Din păcate, românii consumă foarte puțină miere de albine. Pe de altă parte, veniturile românilor sunt foarte mici, iar mierea este considerată produs de lux. Preferă să renunțe la un borcan de miere, ca să-și cumpere o pereche de virlși și țigări.

România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine. Apicultorii prevăd producția de miere din 2014 se va situa sub 70% din media anuală înregistrată în România. În aceste condiții, dacă mierea se va scumpi apicultorii prevăd o scădere accentuată a consumului.

La nivelul țărilor Uniunii Europene, consumul de miere se cifrează între 1,5 și 2 kilograme pe cap de locuitor. În România, consumul anual este de 0,5 kilograme pe cap de locuitor.

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară