Unul dintre cei mai apreciați apicultori profesioniști din Arad avertizează: stuparii își pun problema supraviețuirii până anul viitor
Condițiile meteo din ultimele săptămâni, în care perioadele de ploi și vijelii au alternat cu intervale de secetă, au făcut ca producția de miere din acest an să fie cea mai scăzută din ultimii 20 de ani.
Articol de Radio Timișoara, 15 iulie 2014, 10:53
Furtunile au scuturat florile de salcâm, iar albinele nu au ieșit din stupi cauza ploilor și a temperaturilor scăzue.
Unul dintre cei mai apreciați apicultori profesioniști din județul Arad, Victor Cimil, precizează că perioada cuprinsă între salcâm și floarea soarelui a fost nulă din punct de vedere al culesului. 2014 este și un an în care apicultorii își pun problema supraviețuirii până în noul sezon apicol, care începe în aprilie 2015, a mai spus Victor Cimil.
Au ajuns stuparii la disperare, pentru că nu au mâncare pentru albine. Foarte mulți și-au găsit coloniile în pragul înfometării, al decesului. Din păcate, într-un an cu miere puțină nu ne vom scoate nici măcar cheltuielile de pastorala, adică transport, deplasări.
În momentul de față, apicultorii se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește asigurarea hranei necesare albinelor. Apicultorul Victor Cimil spune că multe colonii de albine au fost găsite în pragul decesului.
La rândul lor, oamenii spun că nu au încredere în mierea din supermarket, dar și că nu este suficient promovat consumul de miere.
Nu există destulă promovare pe tema asta, iar apicultorii nu au unde să-și desfacă marfa. Dacă mergeți la oricare apicultor, au o grămadă de miere de vânzare. Să meargă să stea la piață cu borcanul, nu-i convine.
Din păcate, românii consumă foarte puțină miere de albine. Pe de altă parte, veniturile românilor sunt foarte mici, iar mierea este considerată produs de lux. Preferă să renunțe la un borcan de miere, ca să-și cumpere o pereche de virlși și țigări.
România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine. Apicultorii prevăd producția de miere din 2014 se va situa sub 70% din media anuală înregistrată în România. În aceste condiții, dacă mierea se va scumpi apicultorii prevăd o scădere accentuată a consumului.
La nivelul țărilor Uniunii Europene, consumul de miere se cifrează între 1,5 și 2 kilograme pe cap de locuitor. În România, consumul anual este de 0,5 kilograme pe cap de locuitor.