Coiful de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice de la Sarmizegetusa, furate din expoziţia MNIR din Olanda
Obiectele furate se numără printre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, precizează Ministerul Culturii.
Articol de Radio Timișoara, 25 ianuarie 2025, 17:28 / actualizat: 25 ianuarie 2025, 19:38
Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia au fost furate de la Muzeului Drents din Assen, Olanda.
“În dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfăşura expoziţia ‘Dacia! Kingdom of Gold and Silver’. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spaţiului expoziţional şi permiţând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziţie: coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV î.Hr.) şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României”, informează Ministerul Culturii.
Potrivit autorităților olandeze, spargerea s-a dat prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.
Expoziţia “Dacia! Kingdom of Gold and Silver” a fost deschisă din iulie 2024 şi care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025.
Expoziţia a inclus 673 de bunuri arheologice din metale preţioase, provenind din patrimoniul naţional al României. Proiectul expoziţional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România.
Exponatele de la Muzeul Banatului nu au fost furate
Muzeul Național al Banatului din Timișoara a participat la expoziția organizată în Olanda, împrumutând 13 piese, transmite instituția. Exponatele sunt, însă, în siguranță, precizează MNaB.
“Muzeul Național al Banatului a contribuit la această expoziție cu 13 piese remarcabile, iar acest incident ne reamintește cât de fragilă este moștenirea pe care o împărțim și cât de importantă este protejarea ei. Din fericire, piesele împrumutate din patrimoniul #mnab sunt în siguranță. Totuși, această pierdere ne afectează pe toți, pentru că patrimoniul cultural nu aparține doar trecutului, ci ne definește ca națiune.Autoritățile colaborează la nivel internațional pentru a aduce aceste comori acasă. Istoria noastră nu este doar o amintire – ea ne leagă de cine suntem”, transmite Muzeul Național al Banatului.