??: 10 (teme) pentru Educație!
Articol de Radu Micu, 24 mai 2016, 13:24 / actualizat: 24 mai 2016, 14:37
”Avem infrastructură școlară de secol XIX, profresori de secol XX și tineri de secol XXI” a declarat rectorul Universității de Vest Gabriel Marilen Pirtea cu ocazia lansării proiectului 10 pentru Educație, menit să micșoreze decalajul între sistemele de educație și grupurile de educabili, între metodele de învățare ale copiilor și tinerilor de azi și cele practicate de școală/liceu/universitate. Este un program lansat de Facultatea de Sociologie și Psihologie a UVT și se adresează unui număr estimat la 250-300 de cadre didactice care vor parcurge 10 sesiuni de lucru cu teme de actualitate pe durata a 7 zile (24-31 mai 2016):
- Predare pentru învățare
- Dezvoltarea personală a cadrelor didactice
- Didactică și Transdisciplinaritate. Perspective în analiza textului literar pentru copii
- Managementul conflictului în școală
- Evaluarea rezultatelor școlare ale elevilor-noi abordări
- Dificultăți de învățare și dificultăți de predare
- Agresivitate și contraagresivitate în școală
- Leadership vs Management
- Provocări și Soluții Actuale în formarea continuă a cadrelor didactice
- Dezvoltarea clasei centrată pe elev.
10 pentru Educație înseamnă 10 teme actuale, 10 ateliere, 10 forumuri de dezbatere, 10 întrebări și 10 soluții. Universitatea de Vest lansează un nou model prin Departamentul de Științe ale Educației: un model de colaborare cu mediul educațional preuniversitar. 250 de cadre didactice vor beneficia gratuit de formare în 10 direcții actuale din științele educației. Fiecare atelier va fi urmat de o dezbatere privind o problemă semnificativă în domeniu, iar discuțiile vor fi centrate pe elaborarea unei soluții. Formatul ATELIER-FORUM va permite un schimb real de informații între cadrele didactice universitare și preuniversitare pentru o mai bună armonizare în activitatea curentă.
Aura Danielescu, Inspector Școlar Județean Timiș descrie importanța acestui proiect, chemarea cadrelor didactice de a se perfecționa și rezultă in context anvergura demersului:
Proiectul a fost gândit inițial numai pentru profesorii din mediul preuniversitar timișean dar au apărut solicitări și din zone limitrofe așa încât se realizează extinderea către județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți. Cele 10 ateliere programate au scopul identificării de soluții la temele enumerate.
Rectorul UVT Marilen Gabriel Pirtea dezvoltă propria viziune asupra subiectului și ne ajută să tragem concluzia potrivită!