?? Povestea mărţişorului: de la tradiţie la podoabe handmade
Articol de Radio Timișoara, 1 martie 2017, 10:43
Mărţişorul, are o simbolistică aparte, încă din trecut. Dăruit fetelor şi femeilor, simbolizează triumful primăverii asupra iernii şi începutul unei noi etape.
Etnologul Maria Mândroane spune că, la început, toate erau natural. “Vorbim de o frunză de trifoi, de o ghindă, de o rămurică dintr-un copac. Ţăranul nostru a asociat întotdeauna natura cu simbolurile de viaţă. Sigur că, într-o anumită etapizare, vorbim şi despre acel mărţişor din argint şi din aur, vorbim aici de straturi sociale, pentru că nu oricine putea să aibă mărţişor de aur. Omul satului asocia şnurul cu un element din natură”, explică Maria Mândroane.
Chiar şi gusturile celor care caută mărţişorul ideal s-au schimbat. Dacă înainte eram obişnuiţi cu importuri ieftine, acum podoabele cu personalitate şi poveste sunt la mare căutare. Şi din inerţie dar şi din dragoste pentru tradiţie.
De 1 martie,în zona Moldovei, de exemplu, se întâmplă altfel decât în celelalte regiuni ale ţării. Fetele confecţionează mărţişoare care mai apoi sunt date băieţior. La rândul lor, tinerii dau mărţişoare şi flori fetelor de 8 martie. Simbolul primăverii se mai găseşte şi în ţările vecine României, precum Bulgaria şi Republica Moldova.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Ioana Sapianu: