? De unde vin aghioasele
Articol de Dana Florea, 27 aprilie 2017, 08:01
Odată cu Sfântul Ion, perioada sărbătorilor la români ia sfârșit. Gata cu lenevitul, gata cu petrecerile, gata cu „sus paharul”, gata cu nopțile lungi. În fine, stomacul și ficatul iau o binemeritată pauză și, începând de azi, ne promitem să începem cura de slăbire, să nu mai bem seară de seară, poate chiar să ne lăsăm de fumat. Așa e în fiecare an după 7 ianuarie: ne promitem solemn că vom fi mai cumpătați, că vom fi mai harnici, mai cum vreți voi.
Profit de faptul că am pronunțat cuvintele „hărnicie” și „lenevit” pentru a mă întoarce la rubrica de ieri, când am vorbit despre marii Ioni ai României. Mai precis, mă refer la Ionel Brătianu. Despre care m-am documentat într-o utilă carte de portrete scrisă de Stere Diamandi, „Galeria oamenilor politici”. Din articolul dedicat marelui om politic aflăm, cu oarecare stânjeneală, că Ionel Brătianu nu se remarca prin hărnicie și, culmea, că avea „o repulsie organică față de munca materială și birocratică”. Mai mult decât atât, Ionel Brătianu avea obiceiul să doarmă mult noaptea, să doarmă și după-amiza și „să stea ceasuri întregi tolănit într-un fotoliu sau întins pe-o canapea”.
Un observator superficial ar spune că a fost un leneș. Un observator fin ar concluziona că a fost un contemplativ. Cât despre slăbiciunea lui Ionel Brătianu pentru somn, vă semnalez astăzi o expresie foarte interesantă. Una în spiritul sărbătorilor tocmai terminate: a trage la aghioase. Dicționarul explică expresia prin două verbe înrudite: a dormi, a sforăi. Sorin Stati, în „Cuvinte românești”, scrie că expresia „a trage la aghioase” are legătură cu „aghios”, ce înseamnă „sfânt” în limba greacă. De fapt, cu o cântare religioasă ce începe cu acest cuvânt. De unde probabil că maniera popilor de a cânta pe nas a condus la expresia pe care o cunoaștem.
(rubrică difuzată în 8 ianuarie 2016)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/