? Happy Bike Day pe două-trei roți!
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 1 decembrie 2016, 07:30
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 25 noiembrie 2016)
Ieri am vorbit despre ziua de naștere a șoricelului nostru de computer, adică a mouse-ului, care, iată, în 18 noiembrie, a împlinit fix 46 de ani. Îmi place ideea de a marca zilele de naștere ale unor instrumente importante din viața de zi cu zi, așa că, astăzi, rămân în aceeași ogradă și vă semnalez altă aniversare: cea a bicicletei.
În 20 noiembrie 1866, francezul Pierre Lallement a obținut brevetul pentru ceea ce el a numit „velociped”. Cuvântul „velociped” are o etimologie interesantă fiindcă „velociped” înseamnă, de fapt, cuvân cu cuvânt, „picior rapid”. De fapt, primele vehicule de acest fel nu aveau pedale, ci mișcate cu ajutorul picioarelor. De asemenea, trebuie spus că unele din aceste aparate de loocomoție erau fie cu două roți, fie cu trei roți. Bicicleta, adică vehicolul cu două roți și cu pedale, a făcut carieră imediat după apariția sa. Ca dovadă, au fost imediat organizate curse, întreceri, devenite foarte populare.
Vehiculul a fost numit de către englezi „boneshakers”, adică „scuturător de oase” fiindcă nu avea niciun amortizor.
Ruda copilăroasă a bicicletei este trotineta, un cuvânt cu o etimologie la fel de surprinzătoare ca a „velocipedului”: „trotinner” este un verb în limba franceză ce înseamnă a merge cu pași mici și grăbiți.
Așa cum bănuiec că știți, bicicleta nu doar ne-a scurtat distanțele, ci și ne-a făcut lumea mult mai frumoasă.