? Unde ni sunt republicanii?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 2 ianuarie 2017, 07:00
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 3 octombrie 2016)
E 30 decembrie și, cum știți, în 30 decembrie 1947, România a devenit republică în urma așa-zisei abdicări a Regelui Mihai. O asemenea zi mă îndeamnă să observ că România are o tradiție republicană de fix 69 de ani. În rest, monarh, principe, voievod, domn. Să nu vă luați după ironia lui Caragiale din ceea ce s-a numit „Republica de la Ploiești” a lui Candiano Popesco. A fost vorba doar despre două zile: 7 și 8 august 1970, când conjurații au dorit, de fapt, să îl înlăture pe Carol I. Nici vorbă de o republică!
În mod normal, 30 decembrie ar fi trebuit să fie un fel de o a doua zi națională. Marea familie a statelor republici consideră că un asemenea moment este unul fundamental. Franța de astăzi, de pildă, se revendică din momentul abolirii monarhiei la 1789. Nu vă enervați: aici nu încape nicio asemănare!
Ziua Republicii, sărbătorită cu emfază în comunism, nu a fost decât Ziua Sovietizării României! A fost ziua în care sovieticii au înconjurat Palatul Regal cu tancurile și l-au șantajat pe tânărul nostru Rege să abdice. O zi rușinoasă pentru istoria noastră fiindcă, atunci, Stalin și slugile lui (Dej, Pauker, Groza) au pângărit nu un om, ci o instituție.
Sigur, nu uit că sunt la o rubrică dedicată limbii și vă reamintesc că republică este un cuvânt cu rădăcinile în limba latină: res înseamnă lucruri, treburi, treburi, iar publica, evident, publice. Cu alte cuvinte, o republică este o formă de organizare statală în care problemele îi privesc pe toți. Nu chiar pe toți, dar asta e o altă treabă!
(Foto: historia.ro)