14 februarie, Ziua Îndrăgostiților sau ziua când primăvara își face simțită prezența
Articol de Radio Timișoara, 14 februarie 2016, 13:09
Legendele care încojoară această sărbătoare îl au în centrul lor pe Sfântul Valentin. Una dintre legende spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III, unde ar fi ajutat tinerii, creștini sau păgâni, să se căsătorească. Împăratul Claudius credea că bărbații sunt soldați mai buni dacă nu au logodnice sau soții, iar când a descoperit secretul lui Valentin l-a închis și l-a condamnat la moarte, lucru care s-a petrecut în 14 februarie 269. Aceeași legendă spune că Valentin s-a îndrăgostit în închisoare de fiica paznicului, căreia i-a trimis o scrisoare semnată ”De la al tău Valentin”.
În Evul Mediu se credea că ziua de 14 februarie este ziua în care un nou anotimp își face simțită prezența, natura revenind la viață, începând sezonul în care păsările își căutau perechea. Această credință s-a suprapus peste Ziua Sfântului Valentin, care a devenit ”sfântul patron al îndrăgostiților”.
Urările îndrăgostiților transmise prin viu grai erau foarte populare în anii Evului Mediu, însă ”valentinele” scrise de mână au apărut după anul 1400.
Cea mai veche scrisoare de acest gen, care există și astăzi, este un poem scris în 1415, către soția sa, de Charles, duce de Orleans închis în turnul Londrei, capturat în urma Bătăliei de la Agincourt.
Tradiția modernă a apărut în Statele Unite unde americanii au început să trimită “valentine” scrise de mână în anii 1700.
În 1840, britanica Esther A. Howland a început comercializarea primelor felicitări realizate în masă, una dintre acestea aflându-se expusă la British Museum.
De-a lungul timpului, tehnologia și cadourile simple sau extravagante au înlocuit treptat ”valentinele” scrise de mână.
Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește în întreaga lume sub diferite nume, dar și în alte zile, fapt ce ține, cu alte cuvinte, de unicitatea fiecărei țări. În America Latină, Sfântul Valentin este cunoscut sub numele de Ziua Iubirii și a Prieteniei. În Brazilia este celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, patronul căsătoriei. În zona asiatică, Ziua Îndrăgostiților a devenit extrem de populară creând noi tradiții în China, Japonia, Republica Coreea, Singapore, unde cel mai popular cadou este ciocolata.
După 1990, românii au început să sărbătorească Ziua îndrăgostiților fiind atrași de dinamica cu care se celebra în Occident această zi. În folclorul românesc există ziua de 24 februarie, când se sărbătorește Dragobetele, zeul tinereții în Panteonul autohton, patron al dragostei și al bunei dispoziții.