Adrian Cioroianu: O pace între Rusia și Ucraina nu ar fi posibilă curând, dar un armistițiu se poate produce în 2023
O pace în adevăratul sens al cuvântului între Ucraina și Rusia nu ar fi posibilă prea curând, dar un armistițiu se poate produce chiar în 2023.
Articol de Radio Timișoara, 24 februarie 2023, 10:31
Este părerea istoricului Adrian Cioroianu, la un an de la declanșarea conflictului militar. Fostul ministru de externe și ambasador al României la ONU a declarat, la Radio Timișoara, că urmele lăsate de invazia rusească în ultimele 12 luni se vor șterge cu greu din memoria colectivă a Ucrainei.
“Eu estimez că Ucraina va purta o ranchiună Rusiei decenii, dacă nu secole de acum încolo. Bănuiesc totuși, că la sfârșitul acestui acestui conflict, Ucraina va rămâne un stat suveran și independent, de altfel, și este în interesul României ca acest stat să existe. Dar pacea mi se pare un cuvânt atât de frumos, încât practic nu-mi vine să lipesc de situația actuală. Cel mult, putem spera la o încetare a focului și, evident, ne-am dori să se întâmple în 2023. Dar semnalele sunt, vedem, destul de de ciudate, unele, theoretic, ar trebui să mergem spre un soi de compromise, pe de altă parte, nu prea vedem actori în măsură să acționeze efectiv în acest sens”, spune istoricul Adrian Cioroianu.
În opinia lui Adrian Cioroianu, la nivel internațional nu s-au făcut pași suficient de apăsați spre o mediere reală a conflictului. Istoricul vede mult mai posibilă o încetare a focului și stabilirea unor granițe fictive, asupra cărora niciuna dintre părți nu ar cădea de acord.
Vă amintim, la 24 februarie 2022, Rusia a lansat o invazie terestră, aeriană şi maritimă în Ucraina – cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia, în Europa, de la Al Doilea Război Mondial. Rusia şi-a intitulat acţiunea „operaţiune militară specială”, în timp ce Ucraina şi Occidentul au numit atacul o acaparare de teritoriu neprovocată.