„Alcoolicii Anonimi”, vineri, la „Vestul Zilei”
Romania are o problema cu alcoolul. Una grava. Cifrele sunt stupefiante. Un roman consuma, in medie, circa 14,4 litri de alcool pur pe an. Practic la acelasi nivel cu Rusia (15,1), unde alcoolismul este o calamitate nationala de secole intregi.
![„Alcoolicii Anonimi”, vineri, la „Vestul Zilei” „Alcoolicii Anonimi”, vineri, la „Vestul Zilei”](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2016/11/alcoolicii-anonimi-700x465.jpg)
Articol de Mihai Junea, 11 noiembrie 2016, 10:13
Sa mai examinam aceste cifre, pentru a fi constienti de magnitudinea cutremurului social care ne-a lovit.
Consumam mai mult alcool, per capita, decat ucrainenii (13,9), ungurii (13,3), cehii (13) sau sarbii (12,6).
Semnificativ mai mult decat polonezii (12,5) si finlandezii (12,3). Datele sunt din ultimul clasament disponibil, cel din 2010, al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si cuprind persoanele peste 15 ani.
Spre comparatie, irlandezii – un popor cu o anumita reputatie – consuma de fapt mult mai putin (11,9). La fel bulgarii (11,4) sau grecii (10,3).
Inaintea noastra, pe planeta Pamant, mai sunt doar Belarus (17,5), Moldova (16,8) si Lituania (15,4).
Vrem sa devenim un stat civilizat? Atunci trebuie sa rezolvam aceasta problema.
Logic, sunt doar cateva optiuni. Una ar fi informarea. Oamenii sa stie ce inseamna consumul de alcool. Din pacate, nu e deloc eficienta. Cateva panouri pe marginea drumurilor nu vor convinge pe nimeni.
A doua ar fi presiunea economica. Taxe mai mari pe alcool, impozite mai mari pe localurile care servesc alcool. Cred ca aceasta varianta are o eficienta limitata.
A treia optiune este controlul. Unele state au un monopol asupra vanzarilor de alcool. Sistemul functioneaza bine in tari precum Finlanda sau Suedia. Nu vad de ce nu ar functiona si la noi. Am insa o retinere in a acorda statului o asemenea sursa de venit.
Insa ar trebui „strans surubul” in anumite privinte. Spre exemplu, sa nu se mai deschida localuri care servesc alcool te-miri-unde, pe orice trotuar, in orice parc. Sa nu ne mai serveasca alcool dupa o anumita ora. Sa creasca varsta minima pentru a cumpara bauturi alcoolice la 25 de ani (de la 18, in prezent).
Singura optiune eficienta, in conditiile noastre, cred ca este interdictia selectiva. Zero alcoolemie pentru soferi. In mod iresponsabil, politicienii au inlaturat vechea interdictie totala (comuna de altfel in Europa, unde norma este zero sau practic zero in aproape toate statele) si au inlocuit-o cu o limita de 0,2g/l. (Schimbarea a fost efectuata de guvernul socialist in 2015).
Insa interdictia consumului de alcool cred ca trebuie sa fie cu adevarat radicala. Zero alcool in spatiul public. Indiferent daca te (mai) tii (inca) pe picioare sau daca stai pe banca, in parc. Sau pe scaun, la terasa. Consumul de alcool trebuie sa devina unul privat. In casa sau la restaurant (si aici doar in limite foarte stricte). (sursă:”Pe două cărări” – conf.Cătălin Avramescu)
Emisiunea „Vestul Zilei” de astăzi, difuzată pe AM 630 kHz, imediat după ştirile orei 18:00, va aborda acest subiect, împreună cu un reprezentant al Asociaţiei „Alcoolicii Anonimi” din Timişoara, prima de acest gen din România.
Telefoanele ascultătorilor: 0256 204545 sau 0372 561055. Pentru SMS-uri, nr. 0725 737373.
Realizator: Marius Pentelescu