Aniversare la cenaclul Gura Satului. Decanul de vârstă, Pătru Chira, la 85 de ani
Articol de Radio Timișoara, 3 iunie 2023, 11:51 / actualizat: 6 iunie 2023, 9:55
Decanul de vârstă al poeziei dialectale bănățene, Pătru Chira de la Chișoda, împlinește 85 de ani.
Când a început să scrie a fost mai degrabă un fel de amuzament, o joacă de-a cuvintele cu rime și înțelesuri cu tâlc. Ba chiar o sarcină de serviciu pe care Pătru Chira și-a asumat-o conștiincios în anii 70, pe când era activist cultural la Casa Națională din Chișoda.
“Trebuia să organizez programele și atunci am început să scriu în grai bănățean, dar de publicat a publicat cam prin ‘82 la ziarul Drapelul Roșu. Pe vremea aia vorbeam de sate, de natură, de realizările din sat, de colectivul nostru cu nume așa de șod, îi zicea Drumul fericirii, că numa fericire n-o fost că trebuia să dai tot ce ai agonisit o viață să le arunci pe apa sâmbetei”, povestește Pătru Chira.
Nu bănuia cât de serioasă avea să devină joaca la începutul anilor ‘90, odată cu debutul la cenaclul radiofonic Gura Satului de la Radio Timișoara. A fost atunci saltul de la versurile închinate CAP-ului cu nume șod de la Chișoda, la adevărata poezie dialectală, guvernate de imensul talent al lui Marius Munteanu, mentor și inițiator al cenaclului de la radio, care a devenit în scurtă vreme o adevărată scenă a clasicilor poeziei dialectale și care rezistă în difuzoarele radioului de mai bine de 32 de ani.
Atmosfera de concurență creativă de la cenaclu l-a obligat pe Pătru Chira să-și șlefuiască talentul.
“A, venit cu poezii mai nereușite ori cu vechiturile mele. După aia, când am văzut că ceilalți sunt cu mult deasupra mea, am început să mă specializez. Am început să scriu din ce ce mai bine, ca să fiu aproape la înălțimea lor”, mai spune Pătru Chira.
A ascultat de sfaturile pe care i le-a dat cu tact pedagogic, dascălul universitar Virgiliu Șchiopescu, și s-a bucurat nu doar de paharul de rom cu care acesta îl cinstea la un bar din apropierea străzii Cluj, unde funcționa pe atunci Radio Timișoara. Se întâlneau acolo în fiecare duminică dimineața, înainte de a intra în emisie și chiar dacă nu a iubit alcoolul, i-a plăcut efectul său, după cum mărturisește cu umor însuși Pătru Chira. Așa că dețul de rom a devenit un fel de ritual pentru curaj.
Pătru Chira de la Chișoda s-a transformat mai întâi în aripa rebela a Gurii Satului, apoi a devenit o voce înțelepțită de vremea cenaclului radiofonic, de fapt într-un reper și model literar la care se raportează mai tinerii confrați.
Acum, la 85 de ani, Pătru Chira e mândru că a egalat recordul de activitate creatoare de la Gura Satului, deținut de ceaica Marius Munteanu. Este un record pe care de altfel și-a propus să-și depășească.
“Mai trebuie un an și depășite pe Marius Munteanu ca vârstă activă la Gura Statului. Ca anii la Gura Satului am mai mult că el ne-o părăsit prin 2002. Mulțumesc și lui Dumnezeu că am ajuns până aici”, spune Pătru Chira.
Pătru Chira nu este doar decanul de vârf al Gurii Satului, a devenit la rândul lui un clasic, statut așezat temeinic pe o creație literară solidă, care a lăsat urme consistente în istoria literaturii dialectale bănățene. La mulți ani Pătru Chira!
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.
Duminică, la Gura Satului , de la 7.30, ascultati o editie specială a emisiunii, dedicată integral lui Pătru Chira.