AUDIO / Ce au în comun cuvintele „siluetă” şi „politică”?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/ Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Articol de Dana Florea, 23 august 2015, 20:08 / actualizat: 24 august 2015, 10:47
Despre siluetă şi politică (rubrică difuzată în 19 februarie 2015)
Am observat că, în ultimele zile, am vorbit despre cuvinte din imediat actualitate politică și, oarecum firesc, despre cuvinte ce au legătură cu abuzurile clasei politice. Am vorbit despre cuvintele procuror, avocat și escroc și poate că nu e corect să ne creăm, să avem o părere negativă despre toată clasa politică sau despre toți cei care ne conduc.
Așa că astăzi o să vă atrag atenția asupra unei personalități politice responsabile și o să mă refer la originea mai puțin așteptată a unui cuvânt banal: siluetă.
Ce legătură are cuvântul „siluetă” cu clasa politică? Ei bine, legăturile sunt fascinante. Cuvântul „siluetă” vine de la numele francezului Etienne Silhouette care, în anul 1759 a devenit „controlorul general al finanțelor”. Culmea, în loc să se căpătuiască, a început să ia o serie de măsuri de limitare a cheltuielilor Curții Regale, ba chiar a încercat să impună o serie de impozite asupra marilor proprietăți. Sorin Stati, în cartea sa „Cuvinte românești. O poveste a vorbelor”, arată cu aristocrația a reacționat in corpore, unită, a început să-l ironizeze pe Silhouette, dând numele de „silhouette” lucrurilor făcute cu zgârcenie sau cu economie de material, mai ales hainelor care erau croite cu exact atâta stofă sau mătase cât ar fi trebuit. Tot din batjocură, s-a ajuns ca până și un desen făcut din câteva linii să fie numit siluete.
Eu nu prea am auzit de politiceni care să fie zgârciți cu ei, dar observ că iarăși arunc o lumină defavorabilă, așa că prefer să închei aici rubrica de astăzi.
(Sursa foto: commons.wikimedia.org)