AUDIO / Cum spunem corect: excroc sau escroc?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 19 august 2015, 10:02
Escroc sau excroc? (rubrică difuzată în 17 februarie 2015)
Ieri am vorbit despre cuvintele advocat și avocat și chiar dacă Dicționarul Explicativ al Limbii Române dă ambele cuvinte, am conluzionat că forma veche, advocat, nu mai este în uz.
Din aceeași familie emoțională de cuvinte, astăzi o să vă atrag atenția asupra cuvântului escroc. Vă reamintesc, un escroc este persoană care îi înşală pe alţii şi îşi însuşeşte, prin mijloace frauduloase, bunuri străine; pungaş, şarlatan. Ultimul sinonim, șarlatan, răzbună toată imaginea dezastruoasă a românilor în străinătate: asta pentru că șarlatan vine din italiană, “cerretano”, și este numele dat locuitor satului Cerreto care se ocupau cu vanzarea de leacuri, medicamente să spunem, falsificate. Atenție, cuvântul „șarlatan” e semnalat deja în secolul al XVI-lea, ceea ce arată că unii locuitori din Italia de astăzi aveau încă de atunci renumele de escroci. Escroci și nu „excroci”, așa cum, din păcate, auzim de la diverse persoane și, din păcate, la diverse televiziuni.
De ce tinde lumea să scrie sau să pronunțe excroc? Simplu. Fiindcă excroc este mult mai ușor de pronunțat, în limba română decât escroc. Puține cuvinte românești încep cu „es”, în vreme ce avem nenumărate cuvinte ce încep cu ex, mai ales când „-ex” este prefix. De altfel, escroc provine tot din limba italiană, de la un verb ce are sensul de „a sustrage”.
Așadar, scriem și pronunțăm escroc sau escrocherie și nu excroc sau excrocherie.