AUDIO / „Debut” e totuna cu „început”?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 31 august 2015, 10:06 / actualizat: 31 august 2015, 21:14
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
E corect să spunem „debutul spectacolului”? (rubrică difuzată în 19 august 2015)
Vă plac filmele românești? Mie îmi plac tot mai mult, mai ales cele mai noi. Și am vreo 3-4 regizori preferați care au debutat după 1989, cum ar fi Nae Caranfil, Bobby Păunescu, Cristi Puiu sau Radu Jude. Merită să le vedeți filmele. Nu să le coborâți de pe net, cum se spune, ci să mergeți la cinema sau să le cumpărați DVD-urile, pentru a le încuraja munca. Iar unul dintre filmele mele preferate este debutul în filmul de lung metraj al lui Radu Jude și se numește, cu un cuvânt vechi vechi, Aferim. Dacă știți ce înseamnă, vă spun de îndată: aferim! Adică bravo, fiindcă asta înseamnă acest cuvânt de origine turcă: bravo, foarte bine!
Și nu uit că rubrica mea este dedicată unei atente folosiri a limbii române pentru a vă semnala capcanele unui substantiv pronunțat mai înainte „debut”. Conform definiţei din DEX, „debut” înseamnă: „început, intrare într-o profesie, într-o activitate (artistică, literară etc.); operă, lucrare care constituie acest început”. Așadar, logica ne arată că sensurile cuvântului „debut” se referă la o premieră absolută într-un domeniu și nu la începutul a ceva. Iată de ce este greșită folosirea cuvântului „debut” ca sinonim al cuvântului „început”.
Prin urmare, este greşită folosirea substantivului „debut” în formulări cum ar fi „debutul spectacolului” „debutul sezonului de vânătoare” sau „debutul anului şcolar”.
Substantivul „debut” și verbul „a debuta” se întrebuințează numai atunci când este vorba despre începutul unei cariere, al unei profesii.
(Sursa foto: adevarul.ro)