AUDIO / FOTO / Salvatorii bănățeni, apreciați în misiuni internaționale. Cum a evoluat ISU Banat, la zece ani de la inundațiile catastrofale din Timiș
În fiecare an, pe 28 februarie, este marcată Ziua Protecţiei Civile din România. În data de 28 februarie 1933, Regele Carol al II-lea al României, prin Înaltul Decret Regal nr.468, aproba „Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene”, acesta reprezentând “actul de naştere” al Protectiei Civile din România.
Articol de Radio Timișoara, 25 februarie 2015, 07:45
Aniversarea a 82 de ani de la atestarea documentară a Protecţiei Civile în România ne oferă prilejul evidenţierii misiunilor desfăşurate pentru salvarea cetăţenilor ameninţaţi de conflicte militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe au făcut ca numărul victimelor umane şi a pagubelor materiale să fie cât mai mic posibil.
Aproape zece ani au trecut de când Banatul s-a confruntat cu cea mai mare inundaţie din ultimii treizeci de ani. În primăvara anului 2005, digul râului Timiş a fost rupt de viitura cea mai mare din istorie, aproape 891u de milioane de metri cubi. Abia înfiinţat la acea vreme, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş nu a fost deloc pregătit să întervină în catastrofe de acest gen. Plutonier major Andrei Dziţac a participat la misiunile de intervenţie de acum 10 ani și își amintește că dotările constau în două bărci foarte vechi, iar lipsa tehnicii dar și lipsa experienței au făcut ca întreaga operațiune să fie mult mai dificilă.
Acum zece ani la inundaţiile din Timiş au venit în ajutorul autorităţilor române echipe de intervenţie din mai multe ţări cu tehnică de intervenţie, personal şi experienţă.
Acum, în 2015, la rândul lor, echipele de la ISU Banat desfăşoară acţiuni de intervenţie internaţionale, cea mai recentă fiind la inundaţiile din Serbia.
În cei zece ani de când funcţionază în actuala structură, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat a evoluat în privinţa dotării cu tehnică de intervenţie.
Concludent pentru evoluţia Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă este faptul că în ultimii cinci ani toate situaţiile unde a fost necesară intervenţia de urgenţă au fost gestionate pe plan intern, fără a fi nevoie de intervenţia unor servicii specializate internaţionale.
Ascultați declarații consemnate în reportajul realizat de Sebastian Horvath pentru Radio Timișoara.