AUDIO / Hârtia de carte arsă miroase uneori a carne arsă de om
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 3 ianuarie 2016, 21:01
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
Ziua cărţii este marcată anual, la 10 mai, în Germania. Data aminteşte întregii lumi că, la 10 mai 1933, în Berlin şi în alte oraşe germane a avut loc arderea cărţilor ce nu conveneau regimului hitlerist. Ceea ce se chema, în urmă cu secole, autodafé.
Cuvântul a fost unul de tristă celebritate. „Autodafé” înseamnă fie ceremonia în cursul căreia cei condamnați de Inchiziție pentru erezie erau puși să revină la credința catolică părăsită, fie arderea pe rug a celor condamnați de Inchiziție ca eretici. Același termen se aplica — așa cum am spus mai sus — și pentru arderea cărților socotite eretice. Etimologic, cuvântul provine din portugheză auto da fé, respectiv latină actus fidei, însemnând act de credință.
Întreaga acţiune din Germania anului 1933 a fost planificată la iniţiativa unui doctor în… filologie: Dr. Goebbels, numit ministru cu puţin timp înainte.
Acţiunile publice de ardere a cărţilor s-au desfăşurat în mai multe oraşe ale Germaniei, în special în cele în care erau concentrate instituţii universitare: Bonn, Frankfurt pe Main, München. La „sărbătoarea rugului” au fost obligaţi să asiste rectorii şi profesorii universităţilor. 20 de mii de cărţi au fost arse doar în oraşul Berlin. Cele mai multe lucrări aparţineau scriitorilor evrei, însă erau şi din cele cu conţinut marxist şi pacifist. Printre alte nume, în această listă pot fi menţionaţi: Heinrich Heine, Albert Einstein, Karl Marx, Heinrich şi Thomas Mann, Stefan Zweig, Sigmund Freud şi alţii. Arderea publică a cărților a pregătit, a prefațat o altă ardere: de oameni. Adică holocaustul. Un cuvânt tot în legătură cu arderea, cu focul, fiindcă, în greaca veche, „holocaust” înseamnă „ardere de tot”.