AUDIO / Meșteșuguri și gastronomie din zona transfrontalieră România-Serbia, la primul târg tradițional bănățean din Timișoara
Meşteri populari din Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, dar şi din Serbia sunt prezenţi la sfârşit de săptămână la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara. Aici se va desfășura, în premieră, Târgul de meşteşuguri, gastronomie şi fotografie din zona transfrontalieră România-Serbia. Vor expune meşteşugari şi artizani din comunităţi aflate în areale de dezvoltare precum Recaş-Herneacova, Făget, Caransebeş, Herculane, Dubova, dar şi Kikinda şi Uzdin, spune managerul de proiect, prof. univ. dr. Otilia Hedeşan
Articol de Radio Timișoara, 2 decembrie 2014, 14:43
Târgul face parte din proiectul „Patrimoniul Viu”, derulat de Universitatea de Vest din Timișoara în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara. „Patrimoniul Viu” intenționează să promoveze cât mai bine patrimoniul Banatului, atât în România, cât și în Serbia. În proiect au fost incluse cinci zone din Banatul Românesc, dar și două din Banatul Sârbesc.
Târgul va fi deschis în perioada 4 – 6 decembrie, la Centrul Regional de Afaceri, unde vizitatorii vor avea ocazia să redescopere cultura bănățeană. Vizitatorii vor fi întâmpinați cu standuri cu mâncăruri tradiționale, dulciuri specifice zonei, momente artistice și diferite ateliere pentru copii și adulți. Organizatorii estimează că la eveniment vor participa aproximativ 70 de meșteșugari și artiști din Banat.
Program
Joi, 4 decembrie
11:00 – 13:00 – Deschiderea oficială, moment folcloric, tur de onoare
13:00 – 14:00 – Panel „Dezvoltarea comunității: prezent și viitor”
14:00 – 15:00 – Deschiderea programului de formare profesională și mentorat
15:30 – 16:30 – Moment folcloric cu Ansamblul de Copii din Svinița și Baia de Aramă, jud. Mehedinți
16:30 – 17:00 – Oameni și locuri în imagini, vernisaj de expoziții de fotografie și pictură.
18:00 – Închiderea expoziției
Vineri, 5 decembrie
10:00 – Uzdin și Kikinda se prezintă
11:00 – Ateliere de învățare a practicilor tradiționale destinate copiilor
16:00 – 17:00 – Spectacol folcloric susținut de ansamblul Căminului Cultural Doina din Uzdin și Ansamblul „Gusie” din Kikinda.
10:00 – 18:00 – Demonstrații gastronomice
Sâmbătă, 6 decembrie
11:30 – Moment folcloric prezentat de ansamblul „Armenișana” din Armeniș, jud. Caraș-Severin
12:00 – Moment folcloric prezentat de dubașii de la Margina
13:00 – Decernarea diplomelor de participare