AUDIO / O matematiciană din Timișoara, stabilită în Austria, lansează un album de jazz. A pus pe note tema de cercetare, fractalii
Articol de Radio Timișoara, 17 februarie 2016, 18:14
În tot acest timp, matematiciana a compus o serie de piese muzicale pe care le-a interpretat alături de prieteni cu diferite ocazii. Artista a selectat câteva dintre ele pentru un prim album de autor, un CD intitulat „Learning to Fly“. Materialul a fost produs, la finele anului trecut, iar CD-ul urmează să fie lansat în această primăvară, atât în Austria, cât şi în România.
Ligia Loretta combină într-un mod fericit profesia cu pasiunea, ştiinţa cu arta, matematica cu muzica. Sunt două laturi diferite ale personalităţii ei care trăiesc într-o simbioză perfectă, însă niciuna dintre ele nu poate exista fără cealaltă, spune artista.
Acest album conține 13 piese scrise de mine în ultimii 14 ani, adică o parte de din multele piese scrise în acest timp. Am selectat cele cu voce, din cele cu voce, piesele preferate. Alături de mine, am nouă muzicieni de jazz consacrați din Graz, care mă acompaniază la acest album.
Piesele sunt inspirate din viața mea de fiecare zi și din gândurile mele și din visele mele. Majoritatea le-am scris în engleză, am două piese în română sau una parțial în română și apoi tradusă în spaniolă, una în germană, o piesă în mai multe limbi despre pădure și importanța pădurilor.
Cântecele sunt undeva între jazz, chanson, este de fapt un crossover. Este o muzică de cantautor dar, totuși, cu mult caracter de jazz, pentru că sunt acompaniată de muzicieni consacrați de jazz și am dorit să sune așa.
Muzica şi matematica se întrepătrund la Ligia Loretta. Cel mai elocvent exemplu este o piesă muzicală dedicată temei ei de cercetare ştiinţifică.
Am scris un cântec care se cheamă “Fractals” adică “Fractali”. Este dedicat pasiunii mele din cercetare, adică domeniului fractalilor de care mă ocup deja de 15 ani. Este fapt un cântec disco-funck despre fractali.
Fractalii sunt niște mulțimi care pot fi descrise greu cu formule de geometrie. Sunt mulțimi care adesea sunt autosimilare, adică dacă ne uităm cu o lupă la o parte mică din mulțime regăsim întregul și putem să alegem bucățele oricât de mici până la infinit și regăsim în continuare întregul.Fractalii sunt mulțimi foarte neregulate, greu de măsurat. În natură avem, de exemplu, malurile mărilor sau munții sau norii.
Pentru mine fractalii sunt o lume magică pe care, de fapt, o întâlnim abia în infinit, pentru că ei abia acolo există. Restul sunt doar aproximări, ceea ce vedem cu ochiul liber. Ca să îi înțelegem trebuie să ne transpunem în infinit. Și asta pentru mine e magie și e farmec și e minunat.
Albumul „Learning to Fly“ va fi lansat în această primăvară, în Austria, însă Ligia Loretta vrea să organizeze o prezentare de album şi câteva concerte cu formaţia ei şi în România.
Ligia Loretta Cristea spune că albumul va fi lansat la Timișoara la sfârșitul lunii mai, iar în toamnă va fi organizat un concert.
Ascultați reportajul în format audio și câteva fragmente din piesele matematicienei în reportajul realizat de Adrian Ardelean: