AUDIO / Să ne „complectăm” cunoștințele de limba română
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 30 martie 2016, 10:57
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 23 februarie 2015)
Ieri seară, la un post de televiziune, am auzit fraza următoare: „Cred că unii sunt complect surprinși atunci când sunt chemați la DNA”. Am tresărit și am fost atent dacă persoana respectivă va mai pronunța încă o dată, incorect, cuvântul „complect”. Nu a mai făcut-o și am fost complet dezamăgit. Așadar, forma „complect” nu este corectă. Forma corectă este „complet”. Dicționare vechi ale limbii române dădeau formele „complect” și „a complecta”, dar ele au ieșit din uz.
Cuvântul „complet” vine din limb latină, unde completus înseamnă „plin, umplut”. Un neologism mai puțin folosit de oamenii obișnuiți, dar preferat de presa literară este „exhaustiv” ce înseamnă chiar „complet”. „Exhaustiv” vine de la un verb latinesc ce are sensul de „a goli, a epuiza” ceva, totalmente, complet.
E adevărat, în DEX sunt semnalate formele „complect” și „a complecta”, dar nu le acceptă, ci doar le atestă ca existând în exprimarea mai mult sau mai puţin curentă a românilor. Dar asta pentru că DEX-ul este un dicţionar EXPLICATIV. În schimb, DOOM-ul, adică „Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic” nu menţionează formele greșite sau regionale tocmai fiindcă este un dicţionar NORMATIV şi, ca atare, va da exclusiv forma literară a termenilor, forma ce respectă întocmai normele Academiei.
Așadar, astăzi ne-am completat, și nu „complectat” cunoștințele de limba română!