AUDIO / „Timișoara”, la 35 de ani de la apariție
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate la Radio Timișoara de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.50 și 17.50. Le puteți asculta și pe site-ul nostru: www.radiotimisoara.ro/articole-despre/sa-vorbim-corect
Articol de Dana Florea, 3 februarie 2025, 12:34
(rubrică difuzată în 23 ianuarie 2025)
Astăzi, 23 ianuarie 2025, se împlinesc exact 35 de ani de când a apărut primul număr al publicației „Timişoara”. Am fost implicat direct în zilele de după revoluție, dar nu despre mine va fi vorba în rubrica de astăzi, ci despre starea acelor zile în care un grup de timișoreni entuziaști, beți de libertate, a reușit să scoată de sub tipar primul ziar cu adevărat democrat. O publicație ce apare, iată, și astăzi, din păcate fără legătură cu Societatea Timișoara, ieșită din efervescența echipei de atunci.
Îmi aduc aminte și acum că vreo 20 de tineri încă ne aflam la sediul Consiliului Județean, în biroul lui Claudiu Iordache. Între cei mulți, îi amintesc aici pe Ion Monoran, pe George Șerban, Vasile Popovici, pe Mircea Pora, pe Lucian Vasile Szabo, pe Gh. Secheșan, pe Ioan Crăciun, pe Ovidiu Guleș și, la un moment dat, cineva a întrebat cum să se cheme publicația pe care urma să o scoatem. La care, Mircea Pora a spus cât se poate de firesc: Timișoara.
Primele două numere au fost scoase din redacția fostului ziar de partid „Drapelul roșu”, care în 23 decembrie 1989 a devenit „Luptătorul bănățean”, iar apoi, la începutul lui ianuarie, „Renașterea bănățeană”.
Nu a fost însă deloc simplu în acei ani să gestionezi o publicație fiindcă puterea neocomunistă avea toate pârghiile: cotele de hârtie de tipar, tipografia care era suprasolicitată, difuzarea. Norocul Societății Timișoara, adică proprietara publicației, a fost reîntoarcerea în România a unui timișorean: Oscar Berger. Care, practic, a dus publicația mai departe.
Și, dacă ați remarcat sintagma „beți de libertate” pronunțată în deschiderea rubricii mele, să mai știți că atunci când spunem presă, ne referim și la presa de struguri cu ajutorul căreia s-au imprimat primele tipărituri.