Culturile agricole din Timiș au nevoie ploaie pentru a nu fi compromise
Culturile agricole de primăvară semănate în judeţul Timiş arată foarte bine pentru actuala fază de vegetaţie, dar este nevoie de ploaie pentru a nu compromite recolta la grâu, porumb şi triticale, potrivit directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiș, conf. dr. ing. Doru Petanec.
Articol de Carla Chiu, 10 iunie 2015, 13:21
‘Orzul este gata, mai e nevoie de vreo săptămână de soare bun şi se poate recolta, va fi o producţie frumoasă. Grâul necesită o mică ploaie, pentru că acum este bobul în lapte, la început de coacere, şi pentru umplerea bobului este nevoie de apă. Floarea soarelui e chiar frumoasă, dar îi trebuie şi ei o ploaie, pentru că acum se înalţă. Porumbul arată bine, dar i-ar sta şi lui bine cu o ploaie. Nu putem estima producţii la hectar, pentru că se pot întâmpla multe, dar pentru actuala perioadă de vegetaţie arată bine. Dacă vine o ploaie-două în luna iunie, va fi bine. Rapiţa e terminată, se coace, nu mai e aşa de frumoasă ca acum doi ani, dar nici ploaia nu-i mai rezolvă nimic’, afirmă Doru Petanec, citat de Agerpres.
Cele mai uscate zone sunt pe arealurile din Gătaia, Tomnatic şi Sânnicolau Mare, dar şi în restul judeţului e nevoie de o ploaie liniştită în următoarele zile.
Potrivit specialistului, nu se poate vorbi despre secetă, deocamdată, iar faptul că nu au fost ploi în această primăvară are şi partea bună, pentru că nu au apărut dăunătorii şi culturile sunt curate şi sănătoase.
Culturile legumicole se prezintă bine acolo unde sistemele de irigaţie funcţionează, problema cea mai mare fiind în pomicultură, deoarece în martie, când soiurile timpurii de pomi fructiferi erau înfloriţi, au fost câteva nopţi de îngheţ care i-a afectat. ‘La pomi e problemă, nu prea avem cireşe şi caise anul acesta, pentru că a fost îngheţul la începutul primăverii câteva zile, iar speciile şi soiurile timpurii au fost afectate. De aceea am ajuns să avem cireşe în luna lui Cireşar cu 12 lei kilogramul, nefiresc’, a adăugat Petanec.
Suprafeţele agricole cultivate au rămas sensibil egale cu cele de anul trecut, uşor mai mici, schimbându-se ca raport suprafeţele de culturi. Astfel, grâul se cultivă pe 135.000 de hectare, cu 10.000 de hectare mai puţin decât anul trecut, în schimb a crescut suprafaţa cultivată anul acesta la triticale, de la 1.000 de hectare la 2.500 de hectare, anul acesta, notează Agerpres.
Sursa foto: recolta.eu