Demenţa, o posibilă altă cauză a declinului populaţiei de albine la nivel global, susţin experţii
Albinele sunt în mare suferinţă nu numai din cauza schimbărilor climatice, poluanţilor industriali, bolilor şi pesticidelor discutabile. În urma unor noi cercetări s-a descoperit că aluminiul ar putea duce la simptome asemănătoare Alzheimer-ului la aceşti importanţi polenizatori naturali, informează portalul natureworldnews.com, citat de Agerpres.
Articol de Carla Chiu, 9 iunie 2015, 08:00
Studiul publicat recent în revista PLoS ONE detaliază modul în care urme de aluminiu prezente în precipitaţiile acide pot contamina eventual nectarul de flori pe care albinele şi alţi polenizatori se bazează pentru a supravieţui.
Studii anterioare arătaseră că aproape una din 10 de specii de albine din Europa sunt pe cale de dispariţie imediată. În timp ce specialişti din partea Uniunii Europene au rămas rezervaţi în privința pesticidelor, nu este cu siguranţă un secret faptul că poluanţii din metale grele sunt o problemă pentru lumea naturală, scrie natureworldnews.com.
De aceea, cercetătorii de la Universitatea Keele şi la Universitatea din Sussex din Marea Britanie au decis să-şi îndrepte atenţia spre ceea ce ei numesc ‘cel mai important contaminant de mediu din ultimii ani’.
‘Albinele se bazează foarte mult pe funcţia cognitivă iar aluminiul este o neurotoxină cunoscută pentru legături, spre exemplu, cu boala Alzheimer la oameni’, au scris cercetătorii.
Ei au studiat modul în care ploaia acidă – dificil de măsurat şi controlat ca produs al industriei – ar putea influenţa modul în care albinele îşi căutau sau funcţionau într-o colonie.
Potrivit studiului, echipa de cercetare a colectat mostre de pupe (metamorfozarea larvei trece prin stadiul de pupă înainte de a deveni albină) din colonii de albine culese din Marea Britanie. Ei au descoperit că multe dintre pupe au fost puternic contaminate cu aluminiu, un factor care ar putea influenţa comportamentul albinelor şi potenţialul lor de dezvoltare.
De reţinut că alte studii referitoare la implicarea toxinelor vegetale sau chiar a altor contaminanţi metalici nu au făcut încă vreo legătură între un comportament neobişnuit al albinelor şi nivelul îngrijorător de ridicat de aluminiu.
Totuşi, cercetătorii s-au grăbit să sublinieze că o astfel de contaminare cu aluminiu atât de banală printre polenizatori este suficient de îngrijorătoare şi justifică, cu siguranţă, efectuarea unor investigaţii suplimentare.