Deputaţii din Comisia de Muncă au dat aviz favorabil proiectului de modificare a legii SRR – SRTV
Articol de Radio Timișoara, 2 martie 2016, 09:07
Deputaţii social democraţi au susţinut că funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi cea de director general trebuie separate, pentru ca să nu mai existe riscul presiunilor politice, în timp ce liberalii au opinat că legea în forma actuală este o încercare a PSD de a „capitaliza pe situaţia din TVR”. Pe de altă parte, UDMR a subliniat că cele două funcţii ar trebui deţinute de aceeaşi persoană „pentru un management mai bun”.
Deputatul PSD Adrian Solomon a precizat că funcţia de preşedinte al CA trebuie să fie separată de cea de director general şi la SRR şi la SRTV. El crede că astfel nu mai există pericolul ca un vot politic să îi schimbe pe managerii din cele două instituţii.
Le-am dat un aviz favorabil pentru că plecăm de la ideea că un manager numit în urma unui concurs poate fi un manager mai profesionist decât cel care este numit politic de către parlament şi care stă cu acea sabie a lui Damocles deasupra capului la fiecare împlinire a termenului de prezentare a raportului de activitate.
Deputatul PNL Cristina Pocora a votat împotriva acestui proiect de lege, pentru că nu a convins-o că va îmbunătăţi activitatea Radioului Public şi mai ales a Televiziunii Publice. Cristina Pocora crede însă că PSD, care promovează acest proiect de lege, doreşte doar să profite de situaţia internă din TVR pentru a o controla.
Legea a fost făcută în încercarea PSD-ului de a capitaliza politic pe situaţia, din păcate, nefericită a angajaţilor din TVR. Noi am avut în analiză o propunere a PSD-ului prin care PSD-ul încearcă cumva să se spele pe mâini de tot ce a făcut în TVR de-a lungul timpului şi cumva să capitalizeze.
Deputatul UDMR Kerekes Karoly s-a abţinut de la vot pentru că un management eficient este realizat doar de o funcţie comună: preşedinte al CA şi director general.
Este mai bine dacă aceste două funcţii sunt ocupate de aceeaşi persoană, pentru că managementul este mai bine asigurat.
Acest proiect de lege trebuie să primească avize şi de la Comisia pentru Buget-Finanţe şi de la Comisia Juridică.
8 martie reprezintă data limită până la care Comisia pentru Cultură trebuie să înainteze un raport final. În acest caz, Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul fiind Camera decizională.
Vă reamintim că Societatea Română de Radiodifuziune dezaprobă proiectul de modificare a Legii 41 în varianta propusă de senatorul Georgică Severin, arătând că aceasta riscă să subordoneze activitatea editorială a SRR intereselor politice.
Legea de funcţionare a Societăţilor Române de Radiodifuziune şi de Televiziune este subiect de dezbatere şi la RRA azi, la emisiunea Probleme la zi, după radiojurnalul orei 13.00.
Rador/Radio Romania Actualitati/Foto: romania-actualitati.ro