Despre autosabotare, în rubrica ”Recomandarea psihologului”
Autosabotarea se referă în general la acele acțiuni distructive pe care le facem împotriva propriei persoane și în cele mai multe situații nu suntem conștienți de asta. Când ne autosabotăm ne blocăm dezvoltarea profesională și cea personală, deoarece renunțăm la planurile și la visurile noastre.
Articol de Radio Timisoara, 28 martie 2023, 09:22
Vă oferim câteva exemple prin care ajungem la autosabotare. Prin conștientizarea acțiunilor noastre avem oportunitatea să facem o schimbare. Un semn de autosabotare e atunci când procrastinăm (amânăm). Aici pot exista două scenarii: pe ultima sută de metri facem sarcina respectivă și ajungem la epuizare, deoarece programul ni se aglomerează ori renunțăm la obiectivele noastre, deoarece credem că nu avem abilitatea necesară de a le finaliza. Există mai multe cauze pentru procrastinare, iar aici vorbim despre o stimă de sine scăzută, perfecționism și teama de eșec. În mintea noastră credem că sarcina nu e suficient de bine realizată și o amânăm în speranța că avem mai mult timp să o îmbunătățim.
Pe plan relațional întâlnim autosabotarea în momentele când ne alegem parteneri sau prieteni care nu sunt compatibili cu noi din mai multe puncte de vedere, dar sperăm că aceștia se vor comporta diferit în viitor. Atunci când intrăm în relații e recomandat să vedem ce putem să oferim și ce am vrea să primim din partea celorlalți, și dacă ajungem să trăim disconfort putem exprima într-o manieră asertivă ce ne deranjează.
O părere negativă despre propria persoană este tot o formă de autosabotare și dacă ne confruntăm cu o serie de cogniții negative precum „Nu sunt bun de nimic.”, „Ceilalți se descurcă mai bine.” e recomandat să analizăm argumentele pro și contra pentru aceste gânduri. În situația în care aceste cogniții au impact asupra vieții în plan profesional și personal putem să apelăm la un psihoterapeut pentru a lucra la aspectele pe care dorim să le îmbunătățim la propria persoană.
Psiholog Ioana Eva Cădariu
Rubrica este difuzată pe frecvențele noastre în fiecare marți.
(Foto: pixabay.com)