Despre compasiunea de sine în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Cum ne ajută compasiunea de sine în viața de zi cu zi?
Articol de Dana Florea, 24 ianuarie 2023, 10:30 / actualizat: 25 ianuarie 2023, 9:42
Compasiunea de sine reprezintă capacitate persoanei de a fi deschisă la propria suferința fără a-și nega emoțiile. Dacă în diverse situații de viață ajungem să ne criticăm și să ne învinovățim asta ne arată că avem un nivel scăzut al compasiunii de sine. Eșecurile sunt experiențe prin care trecem cu toții, dar e important să identificăm ce fel de atitudini avem față de noi în momentele respective. Cercetările leagă compasiunea de sine cu experiențele pe care le-am trăit în familia de origine, dar și cu alte persoane semnificative din viața noastră. În acest punct ne putem oferi câteva momente în care să explorăm și să observăm ce atitudine aveau părinții față de greșelile lor, dar și care este atitudinea față de greșelile noastre.
Avem câteva recomandări pentru dvs pentru a vă crește compasiunea de sine:
– analizați-vă reacțiile atunci când treceți prin situații grele. Puteți să realizați un jurnal și să vă notați ce fel de gânduri și emoții apar în momentele respective. E posibil să observăm că avem o atitudine critică față de propria persoană și e important să vedem ce asemănări și deosebiri există între atitudinea persoanelor care ne-au crescut atunci când au trecut prin suferință și care e atitudinea ce o avem noi în prezent. Cu cât încercăm să fugim mai tare de emoțiile noastre, cu atât mai mult ele ne vor copleși și vom simți că ne afundăm în scenarii negative de viață. Interacțiunea cu un psihoterapeut ne poate ajuta să dezvoltăm o atitudine mai blândă față de propria persoană și avem ocazia să explorăm într-un spațiu sigur toate experiențele noastre emoționale.
– un nivel scăzut al compasiunii de sine ne face să ne izolăm atunci când trecem printr-un eșec și este esențial să avem puterea de a cere ajutorul. Nevoia de a fi sprijiniți în situațiile dificile este una normală și nu reprezintă un punct de slăbiciune, ci mai degrabă de curaj. E important să vedem dacă și în copilărie sau adolescență ne retrăgeam atunci când treceam prin suferință, deoarece la maturitate avem puterea de a decide cum ne raportăm la emoțiile noastre: continuăm să ne îndepărtăm de suferință sau decidem să cerem ajutorul când avem nevoie de el.
– exercițiile de respirație sunt o altă resursă pe care o putem utiliza, deoarece ne ajută să fim mai atenți la ce se întâmplă în corpul nostru. În momentul în care apar emoții precum frică, tristețe, furie putem să ne oferim câteva minute pentru a ne scana senzațiile din corp și pentru o observa ce fel de gânduri avem cu privire la acel eveniment. Putem să ne facem o rutină de câteva minute în fiecare zi pentru a practica exerciții de mindfulness, scopul fiind acela de a ne putea regla mai ușor emoțiile.
Vă dorim o săptămână liniștită.
Psiholog Ioana Eva Cădariu:
(Foto: pixabay.com)