Despre consecințele fumatului asupra sănătății, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Fumatul este o activitate pe care o facem din cele mai vechi timpuri, iar în prezent, conform Organizației Mondiale a Sănătății, există peste 1,1 miliarde de fumători la nivel mondial.
Articol de Dana Florea, 1 februarie 2022, 11:06
Citim peste tot că există consecințe negative ale fumatului asupra sănătății, dar ne este greu să renunțăm la acest obicei.
Un prim pas pe care îl putem face este să fim sinceri cu noi și să vedem care sunt motivele pentru care dorim să ne lăsăm de fumat. Putem să reflectăm și să observăm dacă motivele sunt legate de îmbunătățirea stării noastre de sănătate sau se îndreaptă mai degrabă spre mediul social (renunț la fumat, deoarece nu doresc să am conflicte cu familia sau prietenii). Motivața intrinsecă joacă un rol esențial, deoarece schimbarea o facem în primul rând pentru noi și nu pentru alte persoane din anturaj. Un al doilea pas este să vedem ce beneficii ne aduce consumul de țigări, deoarece putem asocia fumatul cu socializarea: stăm cu apropiații și schimbăm idei la o țigară, la job ne relaxăm alături de colegi în pauze atunci când fumăm, iar renunțarea la acest obicei ar însemna să nu mai facem aceste activități. Dacă suntem atenți putem observa că în momentele stresante ne îndreptăm spre țigări pentru că ne calmează și ne simțim mai bine. Când avem o imagine clară și identificăm ce nevoi specifice ne îndeplinește țigara putem să anticipăm care vor fi momentele când ne vom reapuca de fumat și cu ce alte comportamente putem înlocui acest obicei. Renunțarea la fumat va produce multe schimbări în rutina de zi cu zi și putem să apelăm la un specialist dacă simțim că ne e greu și că tentația de a fuma este mare. Atunci când devenim critici cu propria persoană și ne învinovățim că nu putem renunța, psihoterapeutul va fi alături de noi și vom ști că nu suntem singuri în această perioadă.
Psihoterapeut: Ioana Eva Cădariu: