Despre distribuţia regională a funcţiilor în Parlamentul României, miercuri, la „Vestul Zilei”
La sfârșitul lui 2016 au avut loc alegeri parlamentare în România, iar colegii de la Academia de Advocacy – au inițiat cu studenții masteratului de Politici Publice și Advocacy un proiect prin care au dorit realizarea unui instrument fundamental care să fie la dispoziția cetățeanului, o radiografie a modului în care s-au distribuit mandatele de parlamentar și influența partidelor politice în comisiile de specialitate și forța unor județe de a impune diferiți miniștri în Guvernul României.
Articol de Mihai Junea, 14 iunie 2017, 09:15
Masteranzii au îmbrățișat din prima propunerea și au creat grupuri de lucru, care au cules datele, le-au introdus într-un sistem cu metodă, au făcut analiza datelor și de-a lungul diferitelor întâlniri de lucru au gândit chiar și realizarea unui clasament, pentru ca radiografia activității parlamentare să fie una și mai precisă. Mai precis, fiecărei funcții din Parlamentul României i-a fost arondat un număr de puncte, așa spre pildă deținerea președinției unei camere a fost punctată cu 30 de puncte, pe când unui parlamentar ce este și membru al Cabinetului i se acordă 25 de puncte. Sunt cuantificate toate funcțiile din Parlamentul României, de la membru în Biroul Permanent până la membru al unei comisii de specialitate.
Am realizat acest clasament, pentru ca am dorit să oferim cetățeanului o analiză a radiografiei ce a fost efectuată odată cu adunarea datelor, astfel am dorit să observăm clasarea județelor ca și putere în regiune și puterea diferitelor partide politici – actori ai scenei politice în respectiva regiune. Chiar dacă nu este pentru moment un subiect discutat de clasa politică, la un moment dat s-a purtat un vast schimb de opinii referitor la subiectul regionalizării, astfel că prin analiza noastră am dorit să realizăm un clasament al randamentului politic pe regiuni. Rezultatele sunt, chiar dacă previzibile, foarte interesante. Astfel, detașat conduce ca și forță în Parlamentul României Regiunea Sud cu 976 puncte, urmată de Regiunea NE cu 884 puncte. Regiunea din care face parte și județul Timiș se află pe locul 8 cu 493 puncte.
Am realizat și două sinteze, prima se referă la randamentul politic al regiunii și a județelor ce o compun, iar a doua face trimitere la randamentul partidelor politice în fiecare regiune în parte.
Instrumentul ce vă este astăzi propus este doar o cărămidă dintr-o construcție mult mai amplă. Vom încerca coagularea masteranzilor într-un grup care să urmărească activitatea politică și publică a decidenților politici, pentru ca periodic să ofere mediului universitar, presei, dar și cetățeanului rapoarte pe diferite teme de politici publice.
Materialul îl are coautor pe d-l prof.Alexandru Jădăneanţ, invitatul ediţiei de astăzi a emisiunii „Vestul Zilei”, difuzată pe AM 630 kHz, imediat după ştirile orei 18:00.
Telefoanele ascultătorilor: 0256 493545 sau 0372 561055. Pentru SMS-uri, nr. 0725 737373.
Realizator: Marius Pentelescu