Despre gestionarea emoțiilor înaintea unui examen în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Începe sesiunea de examene pentru studenți și la solicitarea, Mariei, studentă la Medicină în Timișoara, vorbim astăzi despre gestionarea emoțiilor înaintea unui examen.
![Despre gestionarea emoțiilor înaintea unui examen în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara Despre gestionarea emoțiilor înaintea unui examen în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2022/06/examen.jpg)
Articol de Dana Florea, 7 iunie 2022, 17:47
Este foarte important pentru orice student, de la orice facultate, să știe cum să-și gestioneze emoțiile, astfel încât ele să nu afecteze negativ nota obținută. În primul rând, emoțiile înainte de evaluare sunt normale, dar teama de eșec dusă la extrem, poate genera blocaje care afectează capacitatea de a susține examenul la nivelul cunoștințelor dobândite. Există însă câteva lucruri care pot contribui la un nivel mai ridicat de stres. De exemplu, faptul că nu sunt parcurse toate informațiile, că nu este repetat ceea ce a fost învățat sau faptul că se învață cu o noapte înainte de examene, fără ca informația să fie înțeleasă. Pentru a mai reduce stresul, stabiliți obiective și scopuri pentru învățare, prioritizați ceea ce aveți de făcut, dar și monitorizați procesul. Totodată, asigurați-vă din timp că aveți toate materialele necesare pentru învățare. În plus, stabiliți un interval pentru revizuirea materiei parcurse, astfel încât să vă puteți concentra pe lucrurile care mai trebuie aprofundate. Încercați să vă și gândiți la posibile subiecte pe care le-ați putea primi la examen. Foarte important este să și planificați intervalul pentru învățat, astfel încât la fiecare aproximativ 50 de minute să luați o pauză de 10 minute, în care să vă delectați cu activități plăcute. Perioada de studiu poate fi puțin stresantă și dacă vă amenajați un spațiu special. Încercați să nu învățați stând în pat pentru că este posibil să apară senzația de somn, întrucât mintea asociază patul cu dormitul. Este de preferat și să eliminați și alți factori care vă pot distrage atenția – încercați să răspundeți la telefon doar dacă este necesar, păstrați pe birou doar materialele de care aveți nevoie.
Perioada stresantă a examenelor impune păstrarea unui stil de viață sănătos. Este important să aveți un program de somn regulat. Evitați consumul excesiv de cafea și alcool, iar pentru ca organismul să funcționeze la capacitate maximă se recomandă consumul regulat de alimente bogate în magneziu și vitamina B. Alocați și timp pentru mișcare/sport pentru că vă veți simți mai energic, veți dormi mai bine iar concentrarea se va îmbunătăți.
Dar…faptul că este sesiune nu vă împiedică să faceți și activități plăcute. De altfel, este recomandat ca după un examen să vă oferiți drept recompensă o activitate care vă face plăcere. Succes tuturor! Aștept în continuare sugestii pentru viitoare rubrici la adresa secretariat@radiotimisoara.ro
Psiholog Ioana Eva Cadariu:
(Foto: pixabay.com)