? Despre miei, munca la stână și valorficarea produselor, duminică, la „Diminețile satului”
Tratamentul aplicat oilor este esențial pentru sănătatea turmei. Și, bineînțeles, marcarea acestora, pentru a se ști din ce lot fac parte. Oile al căror tratament îl vedeți fac parte din lotul verde.
Articol de Radio Timișoara, 25 februarie 2017, 01:06 / actualizat: 26 februarie 2017, 17:17
Lângă Racovița, la stâna familiei Vidican, se lucrează fără pauze, pentru că fătările, începute în perioada cu ger, nu s-au oprit nici acum, iar lipsa de supraveghere continuă poate duce la moartea mielului, oaia pierde laptele și toată investiția în hrană și muncă poate deveni pierdere. Capul familiei, Gheorghe Vidican, și feciorul Florin, fac parte dintr-o ștafetă perpetuă, asigurând pe rând permanența la stână. Iar mama, Mioara Vidican, asigură suportul tehnic de calitate, așteptând cu masa pusă pe cei ce trudesc la stână. Uneori așteptarea se prelungește, pentru că oamenii se hrănesc după ce termină ce au de făcut.
Tratamentul aplicat oilor este esențial pentru sănătatea turmei. Și, bineînțeles, marcarea acestora, pentru a se ști din ce lot fac parte. Oile al căror tratament îl vedeți fac parte din lotul verde.
Unele oi așteaptă să le vină rândul, cu behăiturile de rigoare, cele care au scăpat se înfruptă din lucerna balotată, cu gândul, că ce altceva poate gândi o oaie, la iarba proaspătă de pe câmp. Lucerna balotată, împreună cu cocenii de porumb și porumbul boabe asigură fără probleme hrana animalelor pentru următoarea perioadă.
Mieii mari au propriul lor țarc, oile cu doi miei au spațiu separat, că doar sunt cele mai productive, iar oile marcate cu roșu ocupă un alt tarc, împreună cu mieii lor. Cei mai mici miei se află într-un spațiu închis, pentru că au nevoie de mai multă căldură. Iar viitorul unei turme depinde și de viitorii câini de stână, cei mai buni și mai disciplinați paznici la oi.
În sfârșit au ajuns oamenii la masă. Gazda, Mioara Vidican, îi așteaptă cu bunătăți, în primul rând o pită coaptă în cuptor. Nu lipsește plăcinta cu brânză, dar nici produsele din carne de porc și gogoșarii din grădină, puși la acrit în șpaisul tradițional. Gospodina întâmpină oamenii în prag, că doar au făcut treabă bună și, într-un fel, prin grija față de animale, fac parte din familie.
Piața din stațiunea Buziaș este principalul loc unde agricultorii din zonă își valorifică produsele. Primarul Sorin Munteanu are în plan modernizarea acesteia și, poate, în viitor, mai mulți timișoreni, dornici de produse sănătoase, se vor deplasa miercuri sau sâmbătă să se aprovizioneze direct de la producători.