Despre stresul financiar, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara
Parcurgem o perioadă dificilă și tot mai mulți oameni sunt îngrijorați cu privire la securitatea lor financiară, resimțind chiar stres financiar. Grija banilor este normală, însă doar atâta timp cât nu ne acaparează fiecare moment, zi de zi. Pe termen lung, această grijă poate duce la anxietate și chiar depresie.
![Despre stresul financiar, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara Despre stresul financiar, în rubrica ”Recomandarea psihologului”, marți, la Radio Timișoara](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2022/06/bani.jpg)
Articol de Dana Florea, 28 iunie 2022, 10:36 / actualizat: 4 iulie 2022, 13:27
Multe cercetări recente arată că stresul financiar este cel mai intens stres, prin comparație cu stresul relațional, de la locul de muncă și cu stresul din zona sănătate. Persoanele afectate de stres financiar sunt mai predispuse să raporteze o stare generală de sănătate precară și să experimenteze efectele sale negative atât în viața personală cât și în viața profesională. Stresul financiar acut se manifestă prin incapacitatea de a reflecta la altceva, tristețe, senzație de apăsare, teamă, lipsă de încrede în sine și în viitor și o grijă ce nu poate fi risipită. Insecuritatea financiară poate cauza și insomnii, somn agitat, diminuare a interesului pentru activități recreative, lipsa poftei de mâncare, o preocupare scăzută față de propria persoană și probleme de concentrare. În plus, grija banilor poate afecta performanța la locul de muncă, raporturile cu partenerul, relația cu cei apropiați și se reflectă mai departe în perpetuarea lipsurilor și a insatisfacției generale față de viață.
Putem face însă câțiva pași pentru a gestiona emoțiile. Putem să le împărtășim celor dragi temerile noastre. Fiți deschiși cu familia sau cu prietenii, acceptați suportul lor și acceptați că treceți printr-o perioadă mai dificilă. Încercați totuși să nu vorbiți tot timpul despre ceea ce vă nemulțumește, pentru că astfel nu veți reuși să vă detașați.
Totodată, evitați comparațiile cu ceilalți pentru niciodată nu știm care este contexul în care ceilalți au ajuns la un nivel financiar care aparent este mai bun.
Rămâneți concentrat asupra situației proprii și asupra modului în care puteți să treceți peste problemă și peste griji.
Analizați în mod obiectiv care sunt problemele finaciare pe care le aveți. Verificați dacă puteți tăia din cheltuieli sau dacă vă aflați în situația în care nu puteți acoperi strictul necesar, pentru că uneori avem nevoie doar de mai multă disciplină și autocontrol. Faceți și un plan financiar în care cheltuielile să fie prioritizate. Dacă salariul mic nu acoperă necesitățile dumneavoastră, nu vă resemnați, de teama că nu veți mai găsi un loc de muncă. Puteți aplica pentru alte joburi, chiar și part-time.
Nu în ultimul rând, găsiți timp pentru mișcare, chiar și doar pentru plimbări, care vă relazează și vă limpezesc gândurile.
În cazul în care nu reușiți să faceți față stresului financiar, puteți apela și la un psihoterapeut.
Psiholog Ioana Eva Cadariu:
(Foto: pixabay.com)