Despre vânători și pescari, duminică, la Diminețile satului
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, 8 octombrie, între orele 7.00 și 9.00, vă invită la Caransebeş.
Aici a avut loc Festivalul vânătorilor şi pescarilor sportivi din Caraş-Severin, supranumit şi Festivalul ceaunelor. Am trecut pe la fiecare participant şi chiar dacă unii, foarte puţini, au fost mai timizi şi s-au ferit de microfon, deci nu îi veţi auzi în emisiune, de văzut în acest fotoreportaj îi veţi putea vedea aproape pe toţi. Dar la poza de grup(grupă) s-au adunat.
Articol de Radio Timișoara, 6 octombrie 2023, 07:00
Codrenii Văii Caraşului din Greoni(pentru nostalgici Pătrovăţ) au venit cu pomana porcului de mistreţ, lângă care au pregătit şi o coleşă(numită, mai rar de cărăşeni, şi mămăligă) aşa cum ne-a spus tânăra cu ochelari de soare şi pălărie, Nicoleta, purtătoarea lor de vorbe. Pentru cei cu stomac sensibil au fost aduse fructe, printre care remarcăm prunele, deturnate de la căzanul de răchie.
La clubul din Reşiţa e mare agitaţie, mai cu seamă că printre membri se află unul dintre cei mai mari campioni ai României, fostul pugilist Francisc Vaştag. Dincolo de celelalte bunătăţi, reşiţenii au pregătit şi un cazan cu sarmale, iar cea mai potrivită deschidere pentru aşa ceva o reprezintă un pahar de răchie, cum ne îndeamnă şi responsabilul de căzan.
Grupa a doua de la clubul din Reşiţa a venit cu mai puţini reprezentanţi, dar cu un cazan de vânat care să compenseze numărul mic de gazde.
La grupa Armeniş-Feneş, din cadrul clubului Caransebeş, am surprins chiar momentul în care se punea carnea în căzan. Momentul degustării a fost prevăzut pentru ora 14. Dar nici până atunci mesele nu au fost goale, goştii au fost bine întâmpinaţi, mai cu seamă că gazdele au vrut să demonstreze că renumele răchiei de Feneş e binemeritat.
Grupa Teregova, din cadrul clubului Caransebeş, a pregătit căprior cu găluşte, mistreţ la ceaun şi fasole cu cârnaţi vânătoreşti. Despre aperitive nici nu mai vorbim. Din păcate Ilie Vlaicu, directorul general Aquatim, fiu al satului, de care teregovenii sunt tare mândri, nu a putut fi prezent în acest an, aşa cum a fost anul trecut la Băile Herculane, e drept, mai spre seară.
Tot din cadrul clubului Caransebeş, grupa Vârciorova ne îndeamnă să gustăm din căzanul cu papricaş de căprior, dar şi din aperitivele, toate bio, din această zonă minunată de la poalele muntelui Ţarcu. Ne-am amintit împreună de gospodari deosebiţi ai locului, Fecioara Ivăniş şi Nicolae Vornic. Bineînţeles că au fost recunoscuţi după numele din sat, mult mai familiare pentru localnici.
Grupa Mâtnic-Prisaca, tot din cadrul clubului Caransebeş, a venit cu oameni discreţi, s-au ferit să vorbească la microfon, dar au pregătit ceaunul de rigoare cu multă grijă. Poate la anul aduc pe cineva şi cu poftă de vorbă, că se spune că vânătorii şi pescarii sunt mari povestitori.
Clubul privat Iezerul din Băuţari-Bucova a completat ceaunul de mistreţ şi căprior cu produse de casă: pâine sau mălai, după preferinţe, brânză, cârnaţi vânătoreşti, slănină şi multe alte bunătăţi, numai să aveţi voie şi să puteţi să mâncaţi din toate.
Clubul din Oţelu Roşu a fost reprezentat la microfon de gospodarul grupei din Obreja, George Chinezu, cel care a primit aprecierile pentru preparatele foarte gustoase: gulaş de cerb, papricaş de căprior şi un ceaun cu carne de mistreţ, o cigane bătrânească, să te lingi pe degete.
Când eşti clubul de pe malul Dunării, adică cel din Moldova Nouă, oricât ai aprecia vânatul, tot vii cu preparate din peşte, pentru că eşti singurul care are de unde. Aşa că fripturile şi ciorba de peşte au fost, ca în fiecare an, la mare căutare. Iar Giani, aşa cum îl cunosc toţi pe secretarul clubului, a primit mulţumirile tuturor celor îndrăgostiţi de preparatele din peşte.
Grupa Turnu Ruieni-Borlova, din cadrul clubului Caransebeş, pe lângă tradiţionalul ceaun de mistreţ, a venit şi cu un unicat: ciorbă de burtă de cerb, o invenţie locală care a stârnit aprecieri unanime din partea gurmanzilor. Reţeta e păstrată cu mare grijă, dar va fi scoasă la momentul oportun pentru a pregăti un ceaun şi pentru festivalul de anul viitor.
Clubul Oraviţa a preparat două ceaune: unul cu tocăniţă de căprior (tocăniţă pe care bucătarul a numit-o într-un fel pe care nu l-am găsit nici pe Google) şi un altul cu fasole cu ciolan şi slănină. Faptul că au fost goşti care au mâncat trei porţii spune totul: şi despre mâncăruri şi despre goşti.
Cu preparate cu specific de Valea Almăjului a venit clubul din Bozovici: tocăniţă de căprior şi sarmale, alăturate unui căzan cu coleşă, şi precedate de mălai cu slănină, brânză şi ceapă. Nu a lipsit răchia din prune de vară, cu precizarea că a mai faină răchie iese din prunele de pe jos. In prim plan în fotografie, dar şi la făcut mâncare, Costică Boia, mai discret atunci când vine vorba de povestit la microfon.
La clubul Bocşa m-am aflat într-o situaţie inedită; nu-mi venea să introduc în fotografie un grătar. De aceea îl vedeţi doar pe jumătate. Surpriza a venit când am povestit despre mici. Aceştia sunt făcuţi cu 25% carne de viezure sau bursuc, care denumire vă place mai mult. Au dispărut rapid. La ceaun cei din Bocşa au făcut o iahnie de fasole cu mai multe feluri de carne: de mistreţ, de ţap şi ciolan de porc de casă, precum şi cârnaţi din vânat.
Cei de la grupa Sacu din cadrul clubului Caransebeş s-au prezentat cu un ceaun cu sarmale de căprior. Între momentul în care am fotografiat şi momentul în care am înregistrat sarmalele au dispărut. Nu le-a furat nimeni. Cum cel care le-a făcut a promis că vine şi la anul, poate o să vă pot spune atunci din proprie experienţă cât de bune sunt.
Clubul Herculane, gazda de anul trecut, a pregătit o tocăniţă de vânat şi un ceaun cu sarmale. Ca să fie siguri că Nicu Novac, responsabil cu programul artistic, nu va lipsi de la întâlnirea vânătorilor, nu i-au mai dat drumul de când a fost anul trecut la Herculane. După cum arată, nu i-a mers rău.
Grupa Armeniş din cadrul clubului Caransebeş a adus doi oameni la microfon şi un bucătar de nunţi să pregătească bunătăţile: ciorbă de mistreţ, gulaş de mistreţ şi platouri reci cu salam de mistreţ şi brânză de la Sat Bătrân, asortate cu legume din solar de la unul dintre vânători, vânători ţărani, nu domni, aşa cum singuri se prezintă.
La sfârşiul lunii septembrie am fost în Cheile Nerei. Familia Voin, Iuliana şi Nicolae, de la intrarea în Cheile Nerei, a căror casă o vedeţi în fundal, mi-au atras atenţia asupra unor pomi înfloriţi: un cireş şi un soc. A fost şi un păr înflorit cu vreo zece zile în urmă, dar au trecut florile. Am considerat că este o curiozitate de interes, aşa că le-am fotografiat pentru dumneavoastră.
Sper că v- am trezit interesul. Ascultaţi emisiunea, veţi afla şi mai multe!
De Mihai Anghel