“Die 8”, echipa de prieteni care fac cei mai buni cârnați bănățeni. Radio Timișoara are un reprezentant pe podium
Cel mai cunoscut eveniment dedicat cârnaților bănățeni și-a desemnat câștigătorii. Worschtkoschtprob – Degustarea cârnaților bănățeni – a avut loc, anul acesta, la Șag unde s-au întrecut cei mai buni cârnați din zona Banatului.
Articol de Radio Timișoara, 1 februarie 2018, 21:00
Vedeta concursului a fost o echipă formată din opt prieteni din Timișoara, reuniți sub numele “Die 8”, care și-a adjudecat Marele premiu al juriului cu un sortiment de cârnați și Premiul III cu un alt sortiment. Echipa a pregătit trei feluri de cârnați, iar truda le-a fost răsplătită.
Din echipa celor opt face parte și colegul nostru de la Radio Timișoara, Andreas Henz. Andy povestește că face cârnați de patru ani, în aceeași zi, pe 30 noiembrie. Dacă la început totul a fost o distracție, anul trecut au decis să își promoveze bucatele la tradiționalul concurs organizat de săptămânalul german “Banater Zeitung”. “Cârnații picanți” sunt cei care au luat Marele premiu al juriului. Andy Henz spune că prietenia este secretul reușitei echipei formate din opt pasionați de naţionalitate română, maghiară, ucraineană și germană.
Echipa reunită sub numele “Die 8” este formată din Andreas Henz, Ştefan Malanciuc, Zoltan Ferencz – Gross, Cristian Sertea, Harald Pinzhoffer, Nicolae Guştere, Laurenţiu Maniu, Hansi Müller.
Redactorul șef al săptămânalului, Siegfried Thiel, spune că în concurs au intrat 20 defeluri de cârnați, fiecare preparat după rețete proprii.
Localitatea Șag a fost aleasă să găzduiască, anul acesta, Degustarea cârnaților bănățeni, pentru că Forumul German are aici un reprezentant în Consiliul Local.
Rădăcinile sărbătorii ajung până în regimul comunist, când redactorii ziarului au inventat o metodă prin care să ajungă la cârnaţii de casă produşi în gospodăriile bănăţene de la ţară chiar şi în acea vreme în care alimentele la oraş se găseau mai greu. Aşa a apărut un concurs de cârnaţi organizat la finele lunii ianuarie în redacţie. Partea de concurs s-a păstrat şi după 1989, iar evenimentul a devenit unul public în cadrul căruia redactorii îşi sărbătoresc publicaţia împreună cu cititorii şi prietenii ei. Primele ediţii de după 1989 s-au organizat exclusiv la Timişoara, însă, în ultimii ani, evenimentul a căpătat un caracter itinerant.
Foto: Adrian Ardelean