Diminețile satului, în vizită la muzeul de etnografie din Voiteg
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică, între orele 8:00 și 9:00, vă propune înregistrări realizate la Voiteg, la muzeul de etnografie al familiei Cazan, unde a avut loc miercuri 30 iunie o evocare a lui Luță Ioviță și au fost vernisate două expoziții, una de pictură, a lui Mihai Teodor Olteanu și una de sculptură, a lui Molnar Geza. Întreaga întâlnire s-a încheiat cu o agapă prietenească la casa familiei Cazan, unde goștii s-au bucurat de specialitatea pregătită de gazdă: gulaș la cazan sau la Cazan, n-am reușit să ne lămurim. Pentru pofticioși a fost și pită cu untură, sare și boia.
Articol de Radio Timișoara, 3 iulie 2021, 14:58
Acțiunea a debutat miercuri dimineața în cimitirul din Calea Buziașului, unde se află mormântul lui Luță Ioviță
După amiază am poposit la Voiteg, la muzeul de etnografie al familiei Cazan, unde nici măcar biroul nu e doar birou. Există o singură parte din casă care e exact ce îi spune numele. Vă las să ghiciți singuri care.
Numeroase exponate ne întâmpină încă din camerele și coridoarele de la parter. Bogăția de procovițe și de costume îți taie răsuflarea. Dacă te pricepi.
Gazda, Carmen Cazan, își prezintă mândră colecția, realizată după o muncă de zeci de ani. Are de ce să fie mândră. Nici goștii nu se lasă mai prejos și pun un buchet lângă o floare.
La mansardă ne reîntâlnim cu atmosfera caselor țărănești de altădată. Îmi vine să mă așez la război. Păcat că nu știu ce ar trebui să fac mai departe. În schimb pentru pat sunt sigur că aș găsi o soluție.
Prin tradiție, de câteva ori în viață, bănățenii se fotografiau, iar pozele erau expuse deasupra patului din soba bună. Azi se fotografiză de câteva ori pe zi și postează pozele pe facebook. Nu mai apuci să vezi vreo schimbare.
Cei doi artiști, autorii lucrărilor de pe simeze, schimbă impresii cu Gabriel Marinescu. Cred că exponatele vă plac și în fotografii, dar dacă ajungeți să le vedeți veți fi încântați.
Gazda Emil Cazan a deschis partea vorbită a acțiunii, universitarul Nicolae Țăran și Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură Caransebeș, l-au evocat pe Luță Ioviță, Liviu Spătaru a venit de la Reșița pentru a vorbi despre cei doi artiști și operele lor, iar Mihai Teodor Olteanu nu a povestit nimic despre tablourile sale ci despre sculpturile lui Molnar Geza. Publicul a fost fermecat de cele aflate, mai cu seamă că prezentările au fost presărate cu multe lucruri picante, care au continuat și la agapa de după. Dacă aveți ocazia, nu evitați muzeul de etnografie din Voiteg, muzeu de care se îngrijește cu multă pasiune familia Cazan.