“Diminețile satului”, la pas după bunătăți din Banat
Emisiunea „Diminețile satului” de duminică 17 decembrie, între orele 8:00 și 10:00, din motive de doliu cu spațiu dublu, vă propune o incursiune la câțiva producători din zona noastră, care vă invită să mâncați și să beți cumpătat, dar sănătos.
Articol de Radio Timișoara, 17 decembrie 2017, 05:40
La Moșnița Veche am oprit pentru o pită tradițională și cozonaci ca la bunica la domnul Gheorghe Contraș. Am fost să bem un lapte cu cozonacul de la Moșnița Veche la Moșloc, la firma Canamar, gospodărită de domnul Ardelean Coraș. Care e clar că-i ardelean la origini. Înspre vest, am făcut un popas la domnul Constantin Buzatu, unde am acumulat proteine din ouă de găină și ne-am vitaminizat cu fructe. Am trecut și pe la vecini, în județul Arad, la Curtici, unde domnul Dimitrie Muscă duce renumele combinatului mult mai departe decât poate duce produsele. Și în final, după atâta mâncare, ajutăm digestia cu un pahar de vin de la Cramele Recaș, firmă ce acoperă toate continentele, mai puțin Antarctica, deși nu sunt sigur că n-a ajuns un vin de Recaș și pe acolo, grație celor trei mușchetari, domnii Gheorghe Iova, Ioan Georgiu și Philip Kox.
La brutăria din Moșnița Veche, din făina fără aditivi, mai sunt puține mori în Timiș fără linie de aditivare, se frământă aluatul din care se fac pita și celelalte produse, nuca stă în așteptare pentru cozonacii tradiționali, apoi, după ore bune de dospit, urmează întâlnirea cu focul și, la final, bucuria produselor rumene: tot felul de plăcinte, merdenele, melci, cozonac cu mac sau nucă și, bineînțeles, pita.
La Canamar Mașloc, văcuțele hrănite cu furaje de pe câmpurile din jurul comunei, dau laptele care intră în fabrică și apar produsele apreciate de mulți timișoreni și nu numai.
Abatorul Combinatului Agroindustrial Curtici prelucrează carcase provenite de la fermele proprii și livrează pe piața din vestul țării tot felul de bunătăți, iar în fabrica de lapte curge, bineînțeles, laptele de la vacile firmei, care este transformat în brânză, cașcaval, kefir și cam tot ce vă puteți dori.
25-28 La Cramele Recaș sticlele așteaptă cuminți întâlnirea cu vinul, ce se va produce pe linia de îmbuteliere, apoi, ambalete pe paleți, se pregătesc să pornească la drum spre meleaguri mai mult sau mai puțin îndepărtate. În afară de baxurile cu vin ce reprezintă premiile la concursul organizat de Radio Timișoara și Cramele Recaș.