Dubașii de pe Valea Mureşului pornesc la colindat
Unul dintre obiceiurile specifice Ajunului marii Sărbători a Crăciunului este mersul la colindat cu dubele. Obiceiul este păstrat și practicat în continuare de feciorii din localităţile arădene de pe Valea Mureşului inferior.
Articol de Radio Timișoara, 24 decembrie 2014, 10:35
Cetele de Dubaşi, care sunt conduse de câte un primaş, un voievod sau de căpelul-şef, sunt alcătuite din feciori ai satelor respective, cu vârste mai mari de 14 ani, condiţia fiind aceea de a fi neînsuraţi.
‘Din sara Ajunului şi până-ntr-a Crăciunului’ cetele de Dubaşi străbat satele pentru a vesti Naşterea Domnului, bătând în dubele lor confecţionate din piele. Îmbrăcaţi în costume populare alcătuite din cioareci (pantaloni – n.r.) din lână, cămaşă cu broderie, şubă şi cizme. Dubaşii sunt însoţiţi de muzicanţi care interpretează ‘Marşul dubelor’, ritmul fiind susţinut de dubele care au o rezonanţă deosebită. În mod tradiţional, primul popas se face la biserică, după care se merge la primărie, iar de acolo se pleacă la colindat în toată localitatea.
Colindele dubaşilor, din care unele vechi de peste 100 de ani, se referă, în primul rând, la evenimentul Naşterii Pruncului Sfânt, dar fac referire şi la alte zone de interes ale lumii satului.
Pe lângă colindele specifice Crăciunului, feciorii profită de ocazie pentru a cânta colinde sugestive adresate fetelor de măritat, văduvelor tinere, nevestelor cu bărbaţi plecaţi la pădure sau la moară, sătenilor leneşi, ori celor ‘negri în cerul gurii’. În schimb, colindătorii îi laudă pe sătenii harnici şi gospodari, exprimându-se de asemenea bucuria pentru roadele obţinute în anul care e pe cale a se încheia.
Tot cu această ocazie, dubaşii execută o mare diversitate de dansuri bărbăteşti, precum Jocul Dubelor sau Încârcita, Căluşeriul, Bătuta, Ardeleana, Sălcioara şi Printre rânduri, mesajul jocurilor fiind accentuat de strigăturile dubaşilor, strigături critice care nu iartă pe nimeni, fiind un bun prilej pentru a spune lucrurilor pe nume. (Agerpres)