După doi ani de restricții, timișorenii și turiștii au întâmpinat împreună anul Capitalei Culturale Europene
După doi ani de pandemie cu restricții inclusiv de revelion, trecerea în anul 2023 a adunat în centrul Timișoarei, din Piața Operei, până în Bastion, zeci de mii de persoane, transformând centrul istoric într-o mare de oameni. Oferta de spectacole a fost variată și, chiar dacă toți s-au distrat, nu au putut să nu se gândească la războiul de la graniță și să își dorească pace în anul care a început.
Timișorenii care au ales să petreacă Revelionul în stradă au avut parte de spectacole atât în Piața Operei și Piața Libertății, unde evenimentele au fost organizate de Casa de Cultură a Primăriei Timișoara, cât și la Bastion, unde Consiliul Județean Timiș a organizat un spectacol de muzică și lumini care a strâns participanți de toate vârstele.
Potrivit Cameliei Mingason, director al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, spectacolele din Piața Operei au fost gândite astfel încât punctul culminant al nopții de Revelion să fie concertul trupei Cargo.
“Am avut spectacole pentru toată lumea, asta la Timișoara, să se regăsească în programul de Revelion. Ne-am încălzit pe ritmurile fixate de ZOLEEVEE, apoi Bella Santiago, Zoli Toth și Orchestra Lira, formată din 30 de instrumentiști, dirijată de Radu Popa și am încheiat seara cu Cargo. Sunt sigură că anul 2023 va fi un an extraordinar de bogat în cultură și sper din tot sufletul să fie așa”, spune Camelia Mingasson.
Spectacolul de muzică și lumini din Bastionul Theresia a fost organizat astfel încât să marcheze intrarea în anul în care Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii, explică președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.
“Pășim într-un an fabulos pentru Timișoara, un an în care Timișoara va străluci. Ceea ce am pregătit în seara aceasta este doar preambulul unui program extraordinar care va culmina cu Expoziția Brâncuși. Vom avea nenumărate festivaluri de la Festivalul de Teatru, Festivalul de Operă și Operetă, Flight Festival, Codru, Festivalul de Literatură”, spune Alin Nica.
Timișorenii, dar și turiștii care au ales să petreacă Revelionul în stradă la Timișoara, s-au declarat fascinați de spectacole.
“Atmosfera este incendiară. Sunt din Hunedoara”, a spus unul dintre turiștii veniți să petreacă Revelionul la Timișoara.
“Vrem artificiile. Restul nu ne interesează cine cântă, că nouă ne place”, spune o tânără.
“E modern adică nu e o simplă scenă. Luminile fac totul”, declară o altă femeie.
Iar pentru că perioada pe care o traversăm este una tulbure, cu un război la graniță și o criză energetică venite după doi ani de pandemie, i-am întrebat pe petrecăreții din centru dacă ar trebui să fim mai rezervați când vine vorba de distracție.
“Sper ca fiecare să fac o mică donație, ceva pentru oamenii ăia care nu se pot bucura ca și noi de festivalul luminii”, spunea o femeie venită să petreacă Revelionul în aer liber.
“E o seară specială și fiecare ar trebui să petreacă în pace și în liniște”, spunea un tânăr.
În timp ce mulțimile de oameni erau adunate în Piața Operei și Libertății, câțiva credincioși, mult mai puțini, au mers la Catedrala Mitropolitană să se roage pentru noul an.
“De aici ne vine totul, de la rugăciune. Dacă n-am avea pe Dumnezeu, ce ne-am face? Dacă ar fi cât mai mult? Să fie biserica plină și după aceea și distracție. Se poate, sar rugăciunea-i bază”, spune o credincioasă.
Anul 2023 este unul istoric pentru Timișoara, fiind anul în care orașul devine Capitală Europeană a Culturii. Pentru weekendul 17-19 februarie, Primăria Timișoara a pregătit un spectacol grandios menit să marcheze preluarea titlului de către Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 1 ianuarie 2023, 13:31
Ascultați un reportaj de Daniel Dancea.